Cigarete skuplje 10 centi

Do kraja iduće sedmice poskupljenje preostalih brendova cigareta za po 10 centi po paklici
115 pregleda 7 komentar(a)
cigarete, Foto: Savo Prelević
cigarete, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.12.2014. 13:07h

Lanačno poskupljenje većine brendova cigareta za po 10 centi po paklici proteklog mjeseca povukle su izmjene Zakona o akcizama.

Tim izmjenama je fiksni dio akcize povećan sa 17,5 eura po kilogramu cigareta na 19 eura. Do kraja iduće sedmice očekuje se poskupljenje i preostalih brendova.

Cigarete je prvo poskupio Filip Moris Montenegro i to "iv mistik" sa 1,7 na 1,8 eura, "parlament silver blu" sa 2,7 na 2,8 eura, nekoliko vrsta "marlobora" sa 2,4 na 2,5 eura, "l&m" sa 1,7 na 1,8 eura...

Zatim su poskupjele cigarete koje uvozi firma Euro progres od proizvođača Bulgarian Tabacco sa 1,7 na 1,8 eura, a proteklih nekoliko dana i proizvodi Imperiala i JTI koje u Crnoj Gori uvozi i distribuira kompanija Rokšped.

Nekoliko vrsta brenda "davidova" poskupjelo je sa 2,5 na 2,6 eura, nekoliko vrsti "vinstona" sa 1,8 na 1,9 eura.

Više brendova "karelija slimsa", koje u Crnoj Gori distribuira kompanija Bar Kod, poskupilo je sa 1,7 na 1,8 eura po paklici.

Iz kompanije Rokšped "Vijestima" su nezvanično rekli da su se trudili da očekivano poskupljenje, po osnovu rasta fiksne akcize, što više odlože.

Tokom naredne sedmice biće objavljene nove cijene cigareta Tvornice duhana iz Rovinja (TDR) iz Hrvatske, a cijena najprodavanijeg brenda "ronhila" biće povećana 1,6 na 1,7 eura.

U Rokšpedu saznajemo da će jedino cijena duvanskog proizvoda "ronhil vejv" ostati ista na nivou od 1,5 eura po paklici.

Akciza je posebna dažbina koja se plaća na akcizne proizvode (mineralna ulja, cigarete, alkohol, kafa). Kod cigareta, osim fiksne akcize, postoji i njen varijabilni dio koji je nakon posljednje dopune zakona ostao na nivou od 35 odsto maloprodajne cijene duvanskog proizvoda.

Bonus video: