Đukanović: Vlada ulaže napore da sačuva partnerstvo sa A2A

„Ukoliko nema dogovora o razvoju, besmisleno je glumiti partnerstvo koje nije u punoj mjeri djelotvorno“, kazao je Đukanović novinarima nakon sastanka sa crnogorskim privrednicima u Privrednoj komori
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.12.2014. 18:27h

Dogovor o razvoju energetskih potencijala uslov je za nastavak aranžmana Vlade i italijanske kompanije A2A u vezi sa partnerstvom u Elektroprivredi (EPCG), saopštio je premijer Milo Đukanović.

On je, odgovarajući na pitanje novinara kako napreduju pregovori sa A2A, rekao da Vlada ulaže napore da sačuva to partnerstvo, ali ključno je pitanje odnosa prema razvoju.

„Ukoliko nema dogovora o razvoju, besmisleno je glumiti partnerstvo koje nije u punoj mjeri djelotvorno“, kazao je Đukanović novinarima nakon sastanka sa crnogorskim privrednicima u Privrednoj komori (PKCG).

On je naveo da Vladu definitivno ne zadovoljava da unaprijeđuje samo efikasnost poslovanja u postojećem preduzeću.

„To je jedan od ciljeva, a drugi je da krenemo sa mrtve tačke, dakle korišćenja hidroenergetskih potencijala od 20 odsto, u pogledu daljeg korišćenja rudokopa u Pljevljima i otvaranja novog u Maoču“, rekao je Đukanović.

On je dodao da su pregovori Vlade sa A2A odmakli, jer ugovor ističe do kraja godine, zbog čega bi morali da pokušaju da postignu dogovor u naredna dva do tri dana.

„Ne bi trebalo da nam je teško zbog toga što kontinuirano razgovaramo na tu temu. Optimista sam i mislim da je za Crnu Goru i njen elektroenergetski sistem i korišćenje razvojnog resursa u toj oblasti važno da naš partner bude jedna zapadna renomirana kompanija iz EU“, ocijenio je Đukanović.

Na pitanje novinara šta ako eventualno ne dođe do dogovora, Đukanović je odgovorio da se nikada ne istrčava naprijed i ne govori o pretpostavkama.

„I dalje želim da i na ovom pitanju sačuvam maksimalan optimizam“, dodao je Đukanović.

Vijesti du danas objavile da pregovarački timovi Vlade i A2A za ugovaranje partnerstva u EPCG nijesu došli do faze u kojoj bi se moglo reći hoće li biti nastavka saradnje.

Italijanskoj kompaniji A2A krajem decembra ističe petogodišnji ugovor o upravljanju EPCG.

Bonus video: