CBCG opet popušta bankama: Nijesu smanjili kamate

"Savjet je pozvao banke da nastave sa snižavanjem kamatnih stopa i zaključio da će kontinuirano pratiti kretanje kamatnih stopa i po potrebi preduzimati odgovarajuće mjere", saopšteno je iz vrhovne monetarne institucije nakon sjednice Savjeta
7 komentar(a)
Ažurirano: 11.12.2014. 16:17h

Centralna banka Crne Gore (CBCG) umjesto odluke o privremenom ograničenju kamatnih stopa koju je ranije najavila, ponovo je pozvala banke da nastave sa snižavanjem kamata i najavila da će po potrebi preduzimati određene mjere.

"Savjet je pozvao banke da nastave sa snižavanjem kamatnih stopa i zaključio da će kontinuirano pratiti kretanje kamatnih stopa i po potrebi preduzimati odgovarajuće mjere", saopšteno je iz vrhovne monetarne institucije nakon sjednice Savjeta.

Savjet je usvojio Izvještaj o analizi kamatnih stopa u kome je izvršena sveobuhvatna analiza kamatnih stopa banaka i mikrofinansijskih institucija. Konstatovano je da je na kraju oktobra efektivna ponderisana aktivna kamatna stopa na novoodobrene kredite snižena za 1,06 procentih poena u odnosu na septembar.

Time su banke u određenoj mjeri počele da postupaju po preporuci CBCG. Savjet je pozvao banke da nastave sa snižavanjem kamatnih stopa i zaključio da će kontinuirano pratiti kretanje kamatnih stopa i po potrebi preduzimati odgovarajuće mjere.

Skupština je ljetos odustala od usvajanja izmjena Zakona o obligacionim odnosima, kojima je poslanik SNP-a Aleksandar Damjanović predlagao da se ograniče kamatne stope, jer je CBCG u mišljenju navela da je preporučila bankama da to urade do kraja septembra.

Iz CBCG je tada najavljeno da će uraditi analizu koja će pokazati na koji način treba ograničiti kamate, procjenjujući da pojedine kamatne stope ulaze u zonu zelenaških.

Pošto banke nijesu ispoštovale preporuku CBCG do kraja septembra viceguverner CBCG Velibor Milošević zvanično je najavio da će vrhovna monetarna institucija uvesti privremene prinudne mjere kojima će ograničiti kamatne stope.

Iz CBCG su tada ocijenili da su kamate na kredite i dalje prijetnja finansijskoj stabilnosti države, te da u tome nalaze pravni osnov za ograničenje kako bi zaštitili ustavnu obavezu da su odgovorni za finansijsku stabilnost.

Bonus video: