Prosvjetari nezadovoljni predlogom budžeta: Politika zategla kaiš školstvu

ODBOR ZA PROSVJETU PREDLOŽIO SKUPŠTINI USVAJANJE ZAKONA O BUDŽETU Priča ništa ne mijenja, politika je zategla kaiš školstvu
7 komentar(a)
Zvonko Pavićević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Zvonko Pavićević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 10.12.2014. 17:15h

Odbor za prosvjetu, nauku i kulturu i sport predložio je Skupštini da usvoji Predlog zakona o budžetu u 2015. godini, koji predviđa 144.000.000 eura za obrazovanje i nauku.

Za Predlog zakona su bili poslanici vladajuće partije, dok opozicija smatra da ova cifra neće biti dovoljna za oblast obrazovanja, jer je većina novca predviđena za plate i redovne obaveze prema zaposlenima.

Istog stava su bili i predstavnici Sindikata prosvjete i Univerziteta Crne Gore Zvonko Pavićević i Vukašin Zogović.

Pavićević je ocijenio da se raspravlja o predlogu zakona samo radi forme jer je „politička mašinerija svoje uradila”. “Ja sam svjestan da ne možemo ništa da promijenimo. Nama u budžetu svake godine nedostaje novca za 12 platu. Napominjem da budžet za prosvjetu nije 137,5 miliona eura, jer se od te cifre uzimaju sredstva od sedam miliona za Program stručnog osposobljavanja”, kazao je Pavićević.

Zogović je podsjetio da je prekršen sporazum o povećanju plata zaposlenih u javnom sektoru: ”Još dvije godine neće biti povećanja plata u prosvjeti i na univerzitetu. To je razlog za našu brigu”. Poslanik Pozitivne Crne Gore Srđan Perić je kazao da je čak 300.000 eura manje novca opredijeljeno za srednje obrazovanje.

“Nije opredijeljen novac za povećanje plata i poboljšanje obrazovanja. Jedino je povećan budžet Zavoda za udžbenike i nastavna sredstava, koji je prošle godine iznosio 650.000, a sljedeće će biti 840.000 eura, iako nijedan udžbenik nije besplatan, a daleko od toga da su jeftini”, istakao je Perić.

Predstavnik Ministarstva finansija Nikola Vukićević ocijenio je da je izdvajeno više sredstava za obrazovanje i nauku u protekle dvije godine, ali zbog ekonomske krize u 2010. i 2011. godini. “To je realna budžet računajući deficit i obaveze u narednoj godini. Povećali smo budžet Univerziteta sa 13 na 14, 1 miliona eura. Oni su imali veliki broj tužbi, za čije troškove će biti potrebno odvojiti dio predviđenog novca”, rekao je Vukićević.

On je dodao da zna da su plate zaposlenima u prosvjeti niske i da se nijesu povećane od 2007. godine, ali ga raduje to što nije bilo otpuštanja radnika u javnom sektoru. “U budžetu nije bilo prostora za povećanje plata zaposlenih u prosvjeti. Što se tiče UCG, u toku je izrada statuta i reaorganizacija, nakon koje ćemo znati koliko je potrebno novca za funkcionisanje. Znam da ovo nije dovoljno novca za Univerzitet, ali će se to riješiti nakon što se to odradi”, kaže Vukićević.

Za cetinjski fakultet 362.000

Poslanik Demokratskog fronta Branka Bošnjak upozorila je na to da nezadovoljstvo prosvjetnih radnika može biti kobno. Podsjetila je da je rektorka UCG Radmila Vojvodić kazala da je za normalno funkconisanje 271 studijskih programa potrebno 17 miliona eura. “Budžet Fakulteta za crnogorski jezik sa Cetinja biće 362.500 eura. Prema toj računici, budžet UCG bi bio dovoljan samo za 50 studijskih programa. Ovo pokazuje da se sa sredstvima koje imamo ne raspolaže na pravi način”, tvrdi Bošnjak.

Bonus video: