MA: Uredno izmirujemo svoje obaveze

"Nacionalna avio-kompanija je po tom osnovu, kako je saopšteno, u periodu od 1. januara do 30. novembra ove godine u državnu kasu uplatila ukupno oko 1,92 miliona eura"
3 komentar(a)
Montenegro Airlines, Foto: Arhiva Vijesti
Montenegro Airlines, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 10.12.2014. 18:13h

Montenegro Airlines d 1. janura ove godine redovno izmiruje zaostale obaveze prema državi za poreze i doprinose na lična primanja zaposlenih, kao i po istom osnovu za period od avgusta 2011. do 31. decembra prošle godine, saopšteno je iz kompanije. Nacionalna avio-kompanija je po tom osnovu, kako je saopšteno, u periodu od 1. januara do 30. novembra ove godine u državnu kasu uplatila ukupno oko 1,92 miliona eura. U istom periodu plaćena je i obaveza prema Upravi carina, po osnovu reprogramiranog duga iz ranijih godina, u iznosu od oko 961,83 hiljade eura.

"Takođe, prvi put se redovno izmiruju aerodromske usluge preduzeću Aerodromi Crne Gore. Do 30. novembra ove godine je isplaćeno oko 2,7 miliona eura, dok će dinamika plaćanja naslijeđenog duga biti regulisana sporazumom između nacionalnog avio-prevoznika i tog preduzeća", navedeno je u saopštenju. Redovno se, kako se dodaje, izmiruju i obaveze prema drugim aerodromima, kao i obaveze prema aerodromu u Beogradu, iako su njihove usluge po glavnim stavkama uvećane i do 50 odsto u odnosu na prethodne godine. "Razlog tome je u činjenici da kompanija Air Serbia ima povlašćeni status na aerodromu Nikola Tesla u odnosu na ostale kompanije", kazali su iz MA. Takođe, kako su dodali, redovno se izmiruju i obaveze prema Kontroli letjenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) pa je po tom osnovu uplaćeno oko 554,18 hiljada eura, a naplata prethodnog duga je regulisana odgovarajućim sporazumom.

"Iako je nacionalna avio-kompanija prošlu godinu završila sa ukupnim akumuliranim gubitkom od početka poslovanja kompanije u iznosu od oko 40,5 miliona eura, ukupnim dugoročnim i kratkoročnim rezervisanjima i obavezama na 31. decembar prošle godine u iznosu od 81,38 miliona eura, ipak je za 11 mjeseci ove godine uspjela da reguliše svoje tekuće obaveze, kao i da sve naslijeđene dugove ka partnerima reguliše u skladu sa poslovnom politikom i u tačno dogovorenim rokovima", navedeno je u saopštenju. Zbog činjenice, kako se dodaje, da su godinama nezakonito smanjivane plate zaposlenima i do 30 odsto, na osnovu njihovog zahtjeva i sporazuma o poravnanju isplaćeno je oko 121,1 hiljada eura dok je na osnovu naslijeđenih sudskih sporova zaposlenima isplaćeno oko 177,2 hiljade eura.

Dug prema niškom aerodromu u potpunosti je izmiren u visini od oko 114,4 hiljade eura, dok se naslijeđeni dug prema prištinskom aerodromu u visini od oko 482,17 hiljada eura izmiruje u dogovorenom roku. Do sada je isplaćeno oko 321,28 hiljada eura, dok će ostatak biti izmiren u naredna dva mjeseca. Za 11 mjeseci ove godine nacionalni avio-prevoznik, Montenegro Airlines, prevezao je ukupno oko 527,24 hiljade putnika u redovnom, čarter i code share saobraćaju, obavio je oko 6,67 hiljadu letova, uz ostvarenu prosječnu popunjenost putničke kabine od 68 odsto.

Najveća popunjenost putničke kabine u redovnom saobraćaju bilježi se na liniji Tivat–Moskva-Tivat i iznosi 83 odsto, dok je broj prevezenih putnika skoro 76 hiljada. "Da je Crna Gora veoma interesantno tržište za putnike sa ruskog tržišta i pored krize koja je zadesila tu zemlju, govori činjenica da je na liniji iz Podgorice za Moskvu na 206 letova load faktor bio 75 odsto, dok je prevezeno 17,75 hiljada putnika", rekli su iz kompanije.

Takođe, kako su naveli, na linijama za London i Pariz, ostvareni su veoma dobri rezultati. Za London, ka kome se saobraća tokom ljetnje sezone, prevezeno je oko 11,09 hiljada putnika sa prosječnom popunjenošću putničke kabine od 75 odsto, što predstavlja odličan rezultat s obzirom na to da ka ovoj metropoli iz Crne Gore lete i niskobudžetne avio-kompanije. Dobar rezultat bilježe i letovi za prijestonicu Francuske. Ukupan broj letova za targetirani period iznosi 484, a prevezeno je oko 36,54 hiljada putnika. "I pored velike konkurencije i ulaska velikih avio-kompanija na vazdušni prostor regiona crnogorski nacionalni avio-prevoznik i dalje bilježi odlične rezultate i dobru popunjenost putničke kabine na relaciji ka i iz Beograda. Iz Podgorice i Tivta ka i iz Beograda prevezeno je ukupno oko 236,22 hiljade putnika na 2,81 hiljadu letova", saopštili su iz avio kompanije.

Bonus video: