Radnici Radventa će dobiti manje od obećanih 3.100 eura

Ukoliko ne bude prigovora u zakonskom roku od osam dana bivši radnici bi uskoro mogli da dobiju novac za zarade u umanjenom iznosu
0 komentar(a)
Radvent, Foto: Svetlana Mandić
Radvent, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 10.12.2014. 06:42h

Nacrt glavne diobe potraživanja bivših radnika Radventa danas će biti objavljen na oglasnoj tabli Privrednog suda u Podgorici, saznaju “Vijesti”.

Iako su radnici, njih 180, očekivali da će im devet neisplaćenih zarada od prije uvođenja stečaja biti isplaćeno odmah nakon prodaje firme, to se nije dogodilo zbog, prema nezvaničnim informacijama, prigovora troje radnika na raspodjelu novca.

Prvobitna raspodjela je podrazumijevala da svi radnici, bez obzira na visinu dugovanja, prime isti iznos od 3.100 eura. Takva odluka se nije dopala trojici radnika koji su uložili prigovor. Novim nacrtom glavne diobe, kako „Vijesti“ nezvanično saznaju, radnička potraživanja biće umanjena zbog toga što nema dovoljno novca od prodaje firme da se isplate sva potraživanja iz prvog reda.

Ukoliko ne bude prigovora u zakonskom roku od osam dana bivši radnici bi uskoro mogli da dobiju novac za zarade u umanjenom iznosu. Pošto se „Vijestima“ obratio veći broj nezadovoljnih radnika, a među njima i oni kojima je umanjen iznos koji se odnosi na povrede na radu, vjerovatno će uslijediti predlog nove glavne diobe.

Imovinu ovog preduzeća u julu je za milion eura kupio Toščelik, vlasnik nikšićke Željezare. U stečajnom postupku priznato je 2,33 miliona eura potraživanja, a bivši vlasnik, firma MNSS, koja je gazdovala i Željezarom, nije prijavila potraživanja. Osim radnika, kojima se duguje 990 hiljada eura, najveći povjerilac je država koja je na ime poreza i doprinosa prijavila oko milion eura, a ostali povjerioci su uglavnom dobavljači. Država i ostali u ovom slučaju neće dobiti ništa.

Prvo će, kako to zakon nalaže, biti isplaćeni troškovi stečajnog postupka, a ostatak novca bivšim radnicima.

Stečaj u Radventu, nekadašnjem pogonu nikšićke Željezare, pokrenut je sredinom juna 2011. godine na zahtjev radnika zbog duga od milion eura, a bankrot je proglašen sredinom oktobra iste godine. Od 180 radnika u Radventu je ostalo njih 24, ali su i oni nakon prodaje firme turskom Toščeliku završili na birou rada.

Bonus video: