Deripaska nastoji da se poništi prodaja KAP-a

64 pregleda 2 komentar(a)
KAP, Kombinat aluminijuma, Foto: Luka Zeković
KAP, Kombinat aluminijuma, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 10.12.2014. 07:23h

U Privrednom sudu juče su počele dvije nove parnice po tužbi En plus grupe Olega Deripske kojima se traži poništenje ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji Kombinata aluminijuma i Uniproma, kao i ugovora o prodaji imovine KAP-a Unipromu za 28 miliona eura, uključujući i aneks ugovora. Pejović je platio samo četiri miliona.

Oba ugovora su potpisali stečajni upravnik KAP-a Veselin Perišić, prvotuženi u ovom sporu i drugotužena kompanija Uniprom u vlasništvu biznismena Veselina Pejovića.

Advokat En plusa Pavle Tripković smatra da je ugovor o prodaji imovine KAP-a zasnovan na nezakonitoj odluci stečajnog upravnika i podsjetio sud da je u to doba važio Zakon o zaštiti državnih interesa u rudarsko-metalurškom sektoru koji je predviđao prodaju KAP-a samo kao preduzeća.

On je istakao da sud treba da oglasi ništavnim i ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa Unipromom jer prije njegovog potpisivanja upravnik Perišić nije tražio mišljenje i saglasnost odbora povjerilaca KAP-a.

Upravnik Perišić je ocijenio da je tužba za poništenje ugovora o poslovno-tehničkoj saradni nedopustiva, da je radio sve u interesu očuvanja stečajne mase i u korist povjerilaca.

„Zamislite da su se svih 2.300 povjerilaca KAP-a sudu obratili tužbom, stečajni postupak i načelo hitnosti u tom postupku bili bi obesmišljeni“, istakao je Perišić.

Što se tiče prodaje imovine KAP-a Perišić je napomenuo da je odlukom Ustavnog suda poništen Zakon o zaštiti državnih interesa.

Advokatica Uniproma Ksenija Franović kazala je da je tužba kojom se traži poništenje Ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji sa KAP-om „nedozvoljena“. Ona je naglasila da En plus u stečajnom postupku nije ni izjavio prigovor ovim povodom. Franović je istakla da je prodaja imovine obavljena u skladu sa Zakonom o stečaju. Pripremna ročišta u obje parnice odložena su za 13. februar.

Uniprom je za sada platio svega četiri miliona od ugovorene cijene, a ostatak novca bi, prema aneksu ugovora, trebalo da uplati do kraja marta.

Bonus video: