POMOĆ IZ LUKSEMBURGA

3,5 miliona za pripremu rekonstrukcije puta Plužine –Šćepan Polje

U okviru 11. poziva na sjednici Upravnog odbora za države Zapadnog Balkana odobreno je 6 projekata ukupne vrijednosti 8,78 miliona eura
0 komentar(a)
konferencija, Luksemburg, Foto: MVPEI
konferencija, Luksemburg, Foto: MVPEI
Ažurirano: 09.12.2014. 16:45h

EU je spremna da u narednom periodu značajno podrži sprovođenje regionalnih infrastrukturnih projekata koji budu procijenjeni kao prioritetni. Na taj način će se značajno povećati iznos investicija u region što će stvoriti preduslove za intenziviranje ekonomskog rasta i razvoja, kao i za ubrzanje integracijskog procesa država Zapadnog Balkana, poruka je sa jedanaestog sastanka Upravnog odbora Zapadnobalkanskog investicijskog okvira (ZIO).

Sastanak Upravnog odbora ZIO, koji je održan 9. decembra u Luksemburgu, bio je posvećen razmatranju napretka regionalnih inicijativa u oblasti transporta i energetike, odobravanju projektnih predloga koji su predloženi u okviru jedanaestog poziva za dostavljanje projekata i pripremama za dvanaesti poziv u okviru ovog instrumenta.

U ime Crne Gore, na sastanku je učestvovao nacionalni koordinator za Ipu ambasador Aleksandar Andrija Pejović.

Na sastanku je ponovljena posvećenost Evropske unije razvoju infrastrukture u regionu Zapadnog Balkana i istaknut značaj adekvatne pripreme projektne dokumentacije za važne infrastrukturne projekte čije će sprovođenje u narednom periodu biti podržano sredstvima iz fondova EU. Crnoj Gori je u okviru jedanaestog poziva za dostavljanje projekta pozitivno ocijenjen i odobren projekt Priprema glavnog projekta i tenderske dokumentacije za put Plužine-Šćepan Polje za čije će sprovođenje EU izdvojiti 3,5 miliona eura. Rekonstrukcija ove važne saobraćajne dionice doprinijeće kako bezbjednosti na putevima, tako i regionalnoj koheziji i bržem i sigurnijem povezivanju regiona s centralnom Evropom preko koridora Vc. Pripremom neophodne dokumentacije biće stvoreni preduslovi za početak izgradnje ovog važnog putnog pravca s okvirno procijenjenom vrijednošću od oko 70 miliona eura.

U okviru 11. poziva na sjednici Upravnog odbora za države Zapadnog Balkana odobreno je 6 projekata ukupne vrijednosti 8,78 miliona eura.