Raste broj nezaposlenih Kolašinaca

Stopa nezaposlenosti daleko iznad državnog prosjeka, više od dvije trećine mlađi od 50 godina
1092 pregleda 1 komentar(a)
Raste nezaposlenost: Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Raste nezaposlenost: Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović

Stopa nezaposlenosti u kolašinskoj opštini je čak 27 odsto, što je daleko iznad državnog prosjeka, a broj nezaposlenih je 833, što je za 25 više u odnosu na prošlu godinu.

Razlog za povećanje broja nezaposlenih, kako piše u informaciji koju su iz Zavoda za zapošljavanje (ZZZ) dostavili lokalnom parlamentu je, između ostalog, i zbog stečaja u preduzeću „Vektra nord“. Najviše je nazaposlenih žena, oko 52 odsto. Preko trećine su nekvalifikovane osobe, ali je na birou rada i skoro 100 visokoškolaca, među kojima i dva magistra. Više od dvije trećine nezaposlenih su mlađi od 50 godina.

„Bitno je naglasiti da na evidenciji i dalje nema lica sa zanimanjima, koja se traže na tržištu rada, prije svih zanatlija i ugostiljsko-turističkog zanimanja. Najmanje interesovanja poslodavci pokazuju za maturante gimnazije, kao i one koji su završili smjerove usmjerenih zanimanja. Nema interesovanja poslodavaca za radno angažovanje lica starijih od 50 godina“, piše u informaciji ZZZ.

Sezonske poslove tokom ljeta radilo je 190 Kolašinaca.

Prema podacima službe Centra za socijalni rad, dodatak za njegu i pomoć drugog lica ostvarile su 254 osobe, dok je 41 lice ostvarilo pravo na ličnu invalidninu. Pored toga 60 Kolašinaca, tokom minule godine, dobili su jednokratne novčane pomoći.

Bonus video: