Domaćinstva od januara biraju snabdjevača struje

Interesovanje snabdjevača do sada slabo, registrovani EPCG i Montenegro bonus koji struju prodaje samo KAP-u
110 pregleda 13 komentar(a)
struja, Foto: Shutterstock
struja, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.12.2014. 19:02h

U Crnoj Gori sada postoje dva snabdjevača električnom energijom - državni Montenegro bonus koji snabdijeva Kombinat aluminijuma i Elektroprivreda (FC Snabdijevanje) koja snabdijeva sve ostale, iako je ovo tržište za kvalifikovane kupce (kompanije) otvoreno od početka 2009. godine. Otvaranje tržišta znači davanje mogućnosti kupcima da po sopstvenoj želji izaberu snabdjevača električnom energijom, a domaćinstva će to pravo imati od 1. januara naredne godine.

Tržištem električne energije rukovodi državna kompanija Crnogorski operator tržišta električne energije COTEE. Zamjenik izvršnog direktora COTEE Vojislav Srdanović kaže da od 2009. postoji sva potrebna zakonska i podzakonska legislativa za nesmetano funkcionisanje tržišta električne energije, kako veleprodajnog tako i maloprodajnog.

“Postoje svi uslovi za pojavu konkurencije u snabdijevanju električnom energijom, jer je prvenstveno od strane COTEE, stvoren povoljan poslovni ambijent. Međutim, do sada nijedan novi snabdjevač, osim dva pomenuta, nije pokazao interesovanje za poslovanje na maloprodajnom tržištu električne energije.Odluka o poslovanju na maloprodajnom tržištu električne energije u Crnoj Gori svih potencijalnih snabdjevače je, između ostalog, uslovljena mogućnošću sticanja profita, pa iz tog razloga ne možemo sa sigurnošću zaključiti da li će se i kada pojaviti novi snabdjevači električnom energijom”, kazao je Srdanović.

Srdanović

On napominje i da od 1. januara 2015. godine neće biti nikakvih prepreka za učešće većeg broja snabdjevača na tržištu električne energije u Crnoj Gori, te da su stvoreni uslovi za poslovanje kao u drugim zemljama Evropske unije.

“U pogledu funkcionisanja veleprodajnog tržišta električne energije, može se konstatovati da je ono u potpunosti zaživjelo i da je na njemu, osim crnogorske energetske kompanije, prisutan veći broj učesnika na tržištu u svojstvu trgovaca i da postoji konkurencija”, naveo je Srdanović.

Uključivanje novih snabdjevača biće pojednostavljeno

Važeći Zakon o energetici za učestvovanje na tržištu električne energije u Crnoj Gori propisuje obavezu posjedovanja licence za snabdijevanje za učesnike iz kategorije snabdjevača, dok učesnici iz kategorije trgovaca, koji mogu poslovati samo na veleprodajnom tržištu i ne mogu električnu energiju prodavati krajnjim kupcima, nisu obavezni posjedovati licencu.

“Novi zakon o energetici, koji je u fazi izrade, ne propisuje takvu obavezu ni za snabdjevače. Time će, sa stanovišta zakonskih propisa, proces sticanja statusa učesnika na tržištu električne energije biti krajnje pojednostavljen. Što se tiče uslova koje potencijalni učesnik na tržištu treba da ispuni, a koji su propisani Tržišnim pravilima koja donosi COTEE, i tu je procedura jednostavna. Potencijalni učesnik na tržištu mora podnijeti Zahtjev za prijem na tržište električne energije, uz prilaganje određene dokumentacije. Nakon donošenja Odluke o prijemu od strane COTEE, zaključuje se Ugovor o učestvovanju na tržištu električne energije”, naveo je Srdanović.

Bonus video: