A2A da gradi drugi blok Termoelektrane u Pljevljima

SDP prihvata gradnju elektrana na Morači, ostaje protiv “Buk Bijele”
3 komentar(a)
Vladimir Kavarić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Vladimir Kavarić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 08.12.2014. 07:45h

Glavni uslov da Vlada nastavi partnerstvo sa italijanskom kompanijom A2A u Elektroprivredi biće da strani menadžment prihvati gradnju drugog bloka Termoelektrane (TE) u Pljevljima, saglasni su u vladajućoj koaliciji DPS-SDP, čiji su čelnici sinoć nastavili razgovore o aneksu koalicionog sporazuma o prioritetima u oblasti energetike.

O pravcu razvoja te oblasti su većinom saglasani, potvrđeno je “Vijestima” nakon sinoćnjeg dvoiposatnog sastanka na kojem je ministar ekonomije Vladimir Kavarić predstavio plan Vlade za energetiku.

Gradnja hidroelektrana biće jedan od prioriteta. Prema informacijama “Vijesti”, SDP se ne protivi gradnji četiri HE na Morači, uz korišćenje ostalog hidropotencijala, ali ne podržavaju da se uzima u obzir projekat Buk- Bijela.

Vladajući partneri zagovaraju da se očuva partnerstvo sa A2A u EPCG pod određenim uslovima te da Termoelektrana i Rudnik uglja budu jedno preduzeće u sklopu EPCG. Rukovodstvo A2A ne želi da učestvuje u finansiranju TE.

"Ali s obzirom na dosadašnji učinak A2A u EPCG, uslov je, osim ulaganja u gradnju TE, da se odreknu prava na većinsko vlasništvo, kao i da se obavežu da neće pokretati arbitražu", saopštilo je “Vijestima” više učesnika sastanka.

To traži SDP, u kojem smatraju da nema osnova za pokretanje takvog postupka. Ukazano je da bi novi ugovor morao da sadrži precizniji dogovor o investicijama EPCG. A2A arbitražom prijeti zbog Kombinata aluminijuma od kojeg nisu uspjeli da naplate oko 45 miliona eura duga za struju, iako su i tada upravljali sa EPCG.

A2A nije ispunila obaveze iz petogodišnjeg ugovora koji ističe krajem decembra. U tom slučaju nema pravo ni da traži da većinski upravlja sa EPCG.

Vrh DPS-a i SDP-a tokom vikenda razgovorali su o prioritetnim oblastima u radu Vlade, a najviše spora ima u turizmi zbog projekta Dubovica i uslova koje je tražio zakupac Svetog Stefana.

Bonus video: