Šef Tenderske komiisije: Ugovor sa Arapima je „čist“ i zakonit

„Interesi investitora i tržišta se moraju uvažiti ako se žele aktivirati investicioni potencijali“
69 pregleda 11 komentar(a)
Kraljičina plaža, Foto: Arhiva "Vijesti"
Kraljičina plaža, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 07.12.2014. 20:28h

Nijedna odredba Ugovora o zakupu Kraljičine plaže na razmeđi opština Bar i Budva ne može se tumačiti na način da prava investitora zadiru u suverenitet države Crne Gore, smatra predsjednik Tenderske komisije Dragan Simović.

On je u reagovanju na tekst „Arapi bi imali državu u državi“, objavljenom u „Vijestima“ u petak 5. decembra, na osnovu razgovora sa poslanicom Socijaldemokratske partije (SDP) Draginjom Vuksanović, kazao da je odredbama Ugovora o prodaji zemljišta i davanju u zakup lokacije arapskoj Royal grupi, eksplicitno nevedeno da će se on tumačiti „u skladu sa zakonima Crne Gore“.

„Ne postoje, niti smiju postojati, ograničenja za kontrolu budućeg turističkog kompleksa od strane nadležnih državnih organa. Ne postoji povreda suvereniteta, ukoliko se pod povredom suveriniteta ne smatra, kako je hotel utvrdio, npr. pravila ulaska u sobu ili hotelski bazen“, naveo je Simović u reagovanju dostavljenom „Vijestima“.

Simović navodi da su odredbom 4.4.1 Ugovora jasno predviđene obaveze kupca da poštuje i postupa u skladu sa svim zakonskim obavezama, odlukama odgovarajućih državnih ili opštinskih organa, koje se odnose na poreze, kontrolu planiranja ili gradnje, odobrenja ili dozvole, zdravlje, bezbjednost...

Vuksanović je kao jednu od spornih odredbi Ugovora koji je Vlada usvojila bez saglasnosti ministara iz redova SDP-a krajem maja ove godine, navela i pravo kupca da u zoni Morskog dobra određuje pravila, ali Simović navodi da tu nema ničeg spornog.

„Shodno članu 90 Zakona o turizmu predviđena je mogućnost da ugostiteljski objekti mogu biti klupskog tipa i u ovim objektima se ugostiteljske usluge pružaju samo određenoj grupi gostiju - članovima kluba“, tvrdi Simović.

On navodi da je pravilnikom o uređenju kupališta predviđeno šta znači „kupalište specijalne namjene“, odnosno da se radi o kupalištu na kojima je dozvoljen pristup samo za određene kategorije posjetilaca, „a u skladu sa specijalnim režimom korišćenja kupališta i njegove okoline“.

„Dakle, pozitivnim propisima predviđena je mogućnost izgradnje i poslovanja ugostiteljskog objekta koji usluge pruža samo određenoj grupi gostiju - članovima kluba“, dodao je Simović, navodeći da nikome nije unaprijed ograničeno pravo da bude član kluba.

Simović navodi da se sva državna imovina, pa i zona Morskog dobra, shodno Zakonu o morskom dobru, može davati u zakup, osporavajući time tvrdnju poslanice SDP-a da je to protivzakonito.

Na primjedbu SDP-a o roku zakupa, Simović navodi da je i to zakonom predviđeno te da su „interesi investitora i samog tržišta faktori koji se moraju uvažiti ako se žele aktivirati investicioni potencijali“.

Spor oko izdavanja Kraljičine plaže kod Bara jedan je od ključnih u pregovorima dvije vladajuće stranke u cilju potpisivanja aneksa ugovora o nastavku koalicionog saveza na državnom nivou.

Klub hotel nije ništa neobično

Koncept klub hotela je svuda u svijetu, tvrdi Simović, jedan od priznatih i veoma zastupljenih modela elitnog turizma i navodi primjer Svetog Stefana „koji je slovio za jedan od od najglamuroznijih hotela ovog tipa, koji je bio 'pionir' luksuza i ekskluzivnosti kada je otvoren 1960. godine“.

Simović tvrdi da Vuksanović nije u pravu ni u tvrdnji da Zakon o obligacionim odnosima ne predviđa kombinaciju ugovora o prodaji i zakupu u jedan. On je citirao član tog Zakona koji određuje da su „strane u obligacionim odnosima su slobodne, u granicama prinudnih propisa i morala društva, da svoje odnose urede po svojoj volji.“

Simović navodi da je cijena za prodaju neurbanizovanog zemljišta od 50 eura po metru kvadratnom „utvrđena na osnovu odluka nadležnih organa u zakonito sprovedenom postupku - opštine Budva i Bar koje su pokrenule tendersku proceduru, i koje su jedna eksplicitno (opština Budva) a druga implicitno Bar (ovlastila tendersku komisiju) da procesuiraju tender sa predviđenom cijenom“.

„Slažemo se da je nedopušteno da bilo koja odredba Ugovora bude u suprotnosti sa bilo kojim zakonom, no treba precizirati koje su to odredbe ugovora sa tačno kojim zakonom, da bi se kompetentno moglo utvrditi da postoji suprotstavljenost, odnosno, nezakonitost i isključivo na bazi pravno-stručnog tumačenja, a ne u interpretacijskom, političkom i drugom smislu“, poručuje Simović, uz tvrdnu da je Ugovor sačinjen u skladu sa svim važećim zakonima.

Bonus video: