Zbog neizdavanja računa: Podgorički Toro kažnjen sa više od hiljadu eura

Od ukupno 260 pritužbi, evidentiranih od ponedjeljka, 105 nije dobilo odgovor, dok je 119 u proceduri. Primjedbe u proceduri uglavnom su se odnosile na neizdavanje fiskalnih računa, nelegalne građevinske radove, rad bez dozvole, nepoštovanje ugovora o radu, neisplaćivanje zarada i prekovremenog rada, neprijavljene radnike, nelegalnu prodaju garderobe, uzurpaciju državnog zemljišta i neizdavanje voznih karata
2 komentar(a)
euro, novac, Foto: Shutterstock.com
euro, novac, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 07.12.2014. 14:40h

U okviru kampanje Budi odgovoran ove sedmice je evidentirano 260 primjedbi, na osnovu kojih su izrečene tri novčane kazne, od 150 do 1,15 hiljada eura.

Zabilježene su i dvije pohvale, od kojih jedna za aplikaciju Budi odgovoran, a druga za brzu hranu Gurman.

Najveća kazna, od 1,15 hiljada eura, ove sedmice je izrečena podgoričkom Toru na osnovu prijave o neizdavanju fiskalnih računa. Sa 150 eurakažnjen je podgorički Princ u kojem su inspektori našli proizvod sa isteklim rokom, dok je ista kazna izrečena i barskom Zaljevu, kojem je zabranjeno obavljanje djelatnosti uz pečaćenje objekta.

Inspektori su izdali zahtjeve za pokretanje prekršajnih postupaka protiv brze hrane Pinokio iz Podgorice i pekare Savina, na osnovu prijava o neizdavanju fiskalnih računa, dok su u bjelopoljskom Santexu utvrdili da se radnicima neredovno isplaćuju zarade, zbog čega su naložili otklanjanje nepravilnosti.

Inspektori nijesu mogli obaviti kontrolu E.M. iz Bijelog Polja, koji je prijavljen za nelegalan rad, jer je objekat bio zatvoren. Oni su utvrdili da lokal na autobuskoj stanici u Bijelom Polju, prijavljen za neizdavanje fiskalnih računa, nije obavljao djelatnost, a da je V.M iz Mojkovca privremeno obustavio građevinske radove.

Nepravilnosti nijesu utvrđene prilikom kontrole podgoričkih frizerskih salona “Zoran” i Art, preduzeća Niniprom, Vlasta, Per te, kafića “Vuk”, prodavnica Gomm, Tašna i Zdrava hrana, trafika Lara i Štampa, pekare Sar, butika Bremen-Hamburg i Outleta u Podgorici.

Inspektori nijesu utvrdili nepravilnosti ni prilikom kontrole kineskih butika u Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog i u ulici Blaža Jovanovića u Podgorici, Jugopetrolove pumpe i komisiona Perča u Herceg Novom i Triglava iz Bijelog Polja. Nepravilnosti nije bilo ni prilikom kontrole Z.M. sa Cetinja, zbog navodne nelegalne gradnje.

Od ukupno 260 pritužbi, evidentiranih od ponedjeljka, 105 nije dobilo odgovor, dok je 119 u proceduri. Primjedbe u proceduri uglavnom su se odnosile na neizdavanje fiskalnih računa, nelegalne građevinske radove, rad bez dozvole, nepoštovanje ugovora o radu, neisplaćivanje zarada i prekovremenog rada, neprijavljene radnike, nelegalnu prodaju garderobe, uzurpaciju državnog zemljišta i neizdavanje voznih karata.

Među prijavama u proceduri bile su i dvije kojim se od nadležnih traži da ispitaju poslovanje azila za pse u Tivtu i Volija u Rožajama, odnosno načina na koji taj market prodaje robu bez poreza na dodatu vrijednost na biznis karticama.

Pritužbe na koje nije odgovoreno odnosile su se na neizdavanje fiskalnih računa, nelegalne građevinske radove, rad na crno, neosigurane radnike, navraćanja sitnog kusura, prodaju kesa s logom, neispravne i proizvode s isteklim rokom, isplatu zarada “na ruke”, veće telefonske račune, neistaknuto radno vrijeme i njegovo nepoštovanje, kao i kršenje Zakona o radu.

Nije odgovoreno ni na primjedbe na nepropisno parkiranje, čak i službenih vozila, loše puteve, potopljeni podzemni prolaz u Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog u Podgorici, otvorenu šahtu, prefarban saobraćajni znak, uličnu rasvjetu koja ne radi, smeće na plaži, nelegalnu eksploataciju riječnog materijala, kladionicu u kojoj je omogućeno klađenje maloljetnim osobama, prodaju piratskih filmova, voća na ulici i tekstilne robe u privatnoj kući, obmanjivanje potrošača, različite cijene na kasi i rafovima, neistaknute popuste i deklaracije na proizvodima, nemogućnost da se poništi račun koji nije zaključen i nekorišćenje opreme na gradilištu.

Kampanju Budi odgovoran krajem decembra prošle godine su pokrenuli Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori s ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbu protiv sive ekonomije. Od maja projekat podržava i britanska Ambasada u Podgorici, čime su obezbijeđena sredstava za nastavak kampanje.

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajta www.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.

Bonus video: