Naplaćeno oko 700,5 miliona eura poreskih prihoda

eto naplata poreza, bez akcize, za period od januara do septembra iznosila 320,9 miliona eura i viša je sedam odsto u odnosu na planiranu i 12 odsto u odnosu na isti period prošle godine
0 komentar(a)
euro, novac, Foto: Shutterstock.com
euro, novac, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 07.12.2014. 12:43h

Ukupna neto naplata poreskih prihoda za prvih devet mjeseci ove godine iznosila je 700,46 miliona eura.

U izvještaju o radu Poreske uprave (PU) za period od januara do septembra navodi se da je ukupna naplata poreza, doprinosa za obavezno socijalno osiguranje i drugih budžetskih prihoda bez povraćaja obvezniku iznosila 714,26 miliona eura.

“S obzirom, da se iz ukupno ostvarene naplate obavlja povraćaj poreskog kredita, više uplaćenih doprinosa, pogrešnih uplata i slično, ostvarena neto naplata je ona koja se utvrdi nakon umanjenja obavljenih povraćaja”, navodi se u izvještaju.

Iz PU su kazali da ukupno ostvarena bruto naplata umanjena za iznose obavljenih povraćaja, odnosno za 13,8 miliona eura, pa ostvarena neto naplata za devet mjeseci iznosi 700,46 miliona eura.

Neto naplata poreza, bez akcize, za period od januara do septembra iznosila 320,9 miliona eura i viša je sedam odsto u odnosu na planiranu i 12 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

“Neto naplata doprinosa za prvih devet mjeseci ove godine iznosila je 289,6 miliona eura, što je po osam odsto više u odnosu na planiranu i u odnosu na isti prošlogodišnji period”, precizira se u izvještaju.

Naplata poreza na dohodak građana ostvarena je u iznosu od 93,96 miliona eura. Naplata tih prihoda viša je i u odnosu na plan i u odnosu na isti period prošle godine i to 12 odsto odnosno deset odsto.

“U strukturi naplate poreza na dohodak građana, naplata poreza na lična primanja zaposlenih učestvuje sa 91 odsto i iznosi 85,2 miliona eura”, kazali su iz PU.

Naplata poreza na prihod od samostalne djelatnosti, u strukturi naplate poreza na dohodak, učestvuje sa 1,3 odsto i iznosi 1,25 miliona eura.

“Naplata poreza na dobit u prvih devet mjeseci ove godine ostvarena je u iznosu od 41,37 miliona eura i jedan odsto je veća od planiranog iznosa, odnosno 11 odsto viša od iznosa tog poreza naplaćenog u istom periodu prošle godine”, kazali su iz PU.

Iz PU su naveli da je naplaćeni iznos poreza na dodatu vrijednost PDV za devet mjeseci ove godine iznosio 143,66 miliona eura i veći je devet odsto u odnosu na plan, dok je 22 odsto viši u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Prihodi od akciza iznosili su 89,96 miliona eura, što je 90 odsto planiranog iznosa akciza i 95 odsto iznosa naplaćene akcize ostvarene u istom periodu prošle godine.

Iz PU su saopštili da je za prvih devet mjeseci primljeno ukupno 430 zahtjeva za povraćaj akcize u ukupnom iznosu od 1,68 miliona eura i 112 zahtjeva za preusmjer akcize u ukupnom iznosu od 732,77 hiljada eura.

Naknade za korišćenje prirodnih dobara od opšteg interesa, naplaćene su u iznosu od 18,69 miliona eura, što je po 12 odsto više u odnosu na plan i u odnosu na prvih devet mjeseci prošle godine.

Naplata doprinosa za penzijsko – invalidsko osiguranje u periodu od januara do kraja septembra iznosila je 176,17 miliona eura i u odnosu na plan veća je 11 odsto, dok je u odnosu na isti prošlogodišnji period veća osam odsto.

Bonus video: