NOVI POSAO SA ATLASOM

Atlas grupa nije ispunila očekivanja: Ugovor za Meljine neodrživ

"Opština je zabrinuta i ugovor sa Atlas grupom smatra neodrživim, jer nije, kako je ugovorom predviđeno, očuvala a još manje unaprijedila bolničku ponudu, što je bio najvažniji uslov lokalne skupštine opštine da da saglasnost na ugovor o preuzimanju bivše vojne bolnice"
7 komentar(a)
Bolnica Meljine, Foto: Slavica Kosić
Bolnica Meljine, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 16.02.2019. 18:40h

U hercegnovskim partijama postoji saglasje da vlasnik bolnice u  Meljinama, Atlas grupa biznismena Duška Kneževića,  nije ispunio očekivanja i ugovorom preuzete obaveze o ulaganjima u taj kompleks. Zato su sada, u jeku kampanje za lokalne izbore  zakazane za 14. decembar, pljušte optužbe skoro svih učesnika izbora i preovladava stav da se ugovor raskine. 

“Vijestima“ je krajem novembra u vrhu izvršne vlasti rečeno da Vlada nije prihvatila zahtjev  konzorcijuma  koji predvodi  Atlas grupa  da se promijeni kupoprodajni ugovor za  kompleks  u Meljinama, te da je umjesto toga  sve  bliže odluci da  ga raskine zbog nepoštovanja ugovorenih  obaveza. Atlas grupa mogućnost da Vlada raskine kupoprodajni ugovor  za opštu  bolnicu u Meljinama, potpisan 2008. godine, nazvala je medijskom spekulacijom  i dijelom  predizborne kampanje različitih političkih partija.

Iz Atlas grupe su objasnili   da su inicirali izmjene ugovora zato što se ukazala potreba  nakon preuzimanja kompleksa  da se izmijeni važeća planska dokumentacija, kao i zato što još  nijesu riješena imovinsko pravna pitanja.

“Vijestima” je iz lokalne uprave saopšteno da, koliko je njima poznato, nema spornih imovinskih pitanja.

Načelnik Sekretarijata za prostorno planiranje i izgradnju Milovan Baždar   je istakao da nikada nisu traženi urbanističko-tehnički uslovi za realizaciju bilo koje faze ulaganja u bolnički kompleks Meljine, što je uslov početka  gradnje.

“Predstavnici Atlas grupe su proljetos razgovarali sa Opštinom  Herceg Novi, a nakon toga su poslali pismenu inicijativu za izmjenu plana  i na tome se stalo”, tvrdi Baždar. On je poručio  da Opština Herceg Novi neće prihvatiti izmjene urbanističkog projekta bez saglasnosti Savjeta za privatizaciju, jer smatraju da bi to moglo da utiče na postojeći ugovor.  Baždar je uvjeren da Atlas grupa kupuje vrijeme, jer nema nikakve garancije da bi i nakon usvajanja izmjene plana, počela sa investiranjem u kompleks u Meljinama.

“Opština je zabrinuta i ugovor sa Atlas grupom smatra neodrživim, jer nije, kako je ugovorom predviđeno,  očuvala a još manje unaprijedila bolničku ponudu, što je bio najvažniji uslov lokalne skupštine opštine da da saglasnost na ugovor o preuzimanju bivše vojne bolnice”, objašnjava Baždar.  Dodaje i da nije počela ni gradnja hotela koji je trebalo da doprinese podizanju sveukupne turističke ponude grada. 

U Atlas grupi su istakli  da su izmjene ugovora tražene i zbog toga  što je bolnica u cilju podizanja kvaliteta zdravstvenih usluga u medicinsku opremu uložila više od  tri miliona eura, ali  da “ni nakon više godina nijesu uspjeli da ubijede Fond  zdravstva i Dom zdravlja Herceg Novi da omoguće  građanima  da u punom obimu (kako predviđa ugovor) koriste mogućnosti pregleda u bolnici. 

Vladimir Vodovar, direktor hercegnovskog Doma zdravlja, tvrdi da se “ugovor u potpunosti ispunjava i poštuje”.

Kupac bolnicu nije platio  25 miliona, već obveznicama značajno manje, a treba da uloži oko 120 miliona za sedam godina. 

DPS najavio da će tražiti Vladi da oduzme bolnicu Atlas grupi

Iz hercegnovskog  DPS-a  poručeno je da će ako dođu na vlast uputiti inicijativu Vladi Crne Gore da raskine  privatizacioni ugovor sa Atlas grupom te da se opšta bolnica Meljine  vrati u javne resurse zdravstva Crne Gore. I iz koalicije SNP-DF-NS su nezadovoljni radom bolnice u Meljinama.

“Pružanje zdravstvenih usluga posebno je komplikovano u Herceg Novom nakon privatizacije vojne bolnice. 

Zato ćemo uputiti zahtjev ministarstvu da  Herceg Novi dobije novu bolnicu, jer se i sada velika sredstva izdvajaju iz Fonda za privatnu bolnicu u Meljinama - na godišnjem nivou oko 2,8 miliona eura. Taj novac bi trebalo usmjeriti za novu bolnicu, jer imamo  kadrove - samo nam nedostaje zgrada”, saopštio je nedavno Obrad Gojkković iz koalicije SNP-DF–NS.