Poništen tender EPCG od 1,4 miliona eura

Tender je oglašen 13. novembra 2012. godine, a prva sporna odluka Komisije donijeta je 9. februara 2013.
0 komentar(a)
zaposleni epcg_1, Foto: I.PETRUŠIĆ
zaposleni epcg_1, Foto: I.PETRUŠIĆ
Ažurirano: 06.12.2014. 19:36h

Državna Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki Crne Gore, postupajući po rješenju Upravnog suda poništila je tender Elektroprivrede Crne Gore, odnosno njene cjeline Proizvodnja vezano za izvođenje radova za potrebe hidroelektrane Perućica, vrijednih oko 1,4 miliona eura.

To je urađeno po službenoj dužnosti “zbog bitne povrede zakona”.

Prethodno je državna komisija odbila kao neosnovanu žalbu konzorcijuma firmi Semper Co iz Nikšića i Geo sistem u Podgorici, ali je nakon što je Upravni sud poništio tu odluku, u ponovljenom postupku usvojila žalbu tog konzorcijuma. Vrijednost ponude konzorcijuma na ovom tenderu iznosila je 1.386.590 eura, a nju je EPCG odbila kao neispravnu.

Tender je oglašen 13. novembra 2012. godine, a prva sporna odluka Komisije donijeta je 9. februara 2013.

Ispitujući, međutim, po službenoj dužnosti ovu javnu nabavku, u ponovljenom postupku, komisija je utvrdila bitnu povredu odredbe Zakona o javnim nabavkama (ZJN) i pravila upravnog postupka.

Obrazloženo je da je naručilac dodatnim pojašnjenjem tenderske dokumentacije od 10. decembra 2012. godine, izmijenio dokumentaciju 11 dana prije javnog otvaranja ponuda, što je suprotno ZJN.

Komisija navodi da je suštinski izmijenjena dokumentacija, a rok za podnošenje ponuda nije produžen za najmanje 15 dana, kako je to propisano zakonom. Ukazano je da obavještenje o izmjenama nije bilo na portalu Uprave za javne nabavke, a trebalo je po zakonu.

Bonus video: