Kneževiću ceh od 3,5 miliona eura

ZIF Atlas Mont nastao je prije više od dvije godine nakon transformacije i podjele nekad jedinstvenog fonda na otvoreni i zatvoreni dio
0 komentar(a)
Atlas banka, Foto: Luka Zeković
Atlas banka, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 05.12.2014. 18:32h

Skupština akcionara Zatvorenog investicionog fonda Atlas Mont, koji kontroliše Atlas grupa Duška Kneževića, usvojila je juče program daljeg razvoja te institucije. Protiv su glasali vlasnici 19,7 odsto akcionara koji su tražili i izlazak iz tog fonda.

Prema zakonu, oni koji glasaju protiv programa imaju pravo da u narednih 30 dana podnesu pisani zahtjev društvu za upravljanje fondom za isplatu vlasničkog uloga.

Prosječna tromjesečna neto vrijednost jedne akcije ZIF Atlas Monta koja će biti isplaćena iznosi oko 8,4 centa, a oni koji su glasali protiv imaju oko 41 milion akcija. Njima će Kneževićev fondu u narednih godinu dana morati da isplati 3,5 miliona eura.

Isplata prema zakonu može biti u kešu ili izdatim obveznicama sa rokom dospjeća koji nije duži od godinu. Za program razvoja glasalo je oko 45 odsto upisanih vlasnika akcija koje kontrolišu više povezanih firmi Atlas grupacije.

ZIF Atlas Mont nastao je prije više od dvije godine nakon transformacije i podjele nekad jedinstvenog fonda na otvoreni i zatvoreni dio.

U zatvoreni dio su ostale nekretnine Atlas Monta i kompanije kojima ZIF većinski gazduje, a to su: Jadranski sajam iz Budve, Invest banka Montenegro, Atlas Hotels group i Atlas penzija, društvo za upravljanje dobrovoljnim penzionim fondom.

Da bi isplatio nezadovoljne akcionare DZU Atlas Mont moraće da proda nešto od postojeće imovine.

Đurđiću smetaju novinari

Jedan od rukovodilaca Atlas grupe Đorđe Đurđić, koji je sjedio za zapisničkim stolom, nije dozvolio novinaru “Vijesti” da prisustvuje sastanku uz o brazloženje da novinarima pristup nije dozvoljen.

Zbog toga je negodovao jedan od akcionara ZIF Atlas Monta koji od Đurđića nije dobio objašnjenje zašto novinarima nije omogućeno da prisustvuju Skupštini akcionara.

Bonus video: