Tužilaštvo ušlo u Duvanski

124 pregleda 5 komentar(a)
Duvanski kombinat Podgorica, DKP, Foto: Boris Pejović
Duvanski kombinat Podgorica, DKP, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 05.12.2014. 21:22h

Državno tužištvo prikuplja dokumenta u vezi sa prodajom imovine Duvanskog kombinata, saznaju “Vijesti”. Prijavu je podnijelo Udruženje manjinskih akcionara.

Imovina DKP-a prodata je 2010. godine građevinskoj kompaniji Zetagradnja, u vlasništvu biznismena Blagote Radovića za nešto više od 13 miliona eura.

Zamjenik osnovnog državnog tužioca Jelena Protić, potvrdila je juče “Vijestima” da je u toku izviđaj u vezi sa prodajom imovine DKP-a.

Isti dan kada je istekao četvorogodišnji plan reorganizacije DKP-a 1. decembra tužilac je zvanično zatražio dokumenta o prodaji imovine DKP-a iz Privrednog suda, a ovaj sud ih je već dostavio.

Pravni tim Udruženja manjinskih akcionara DKP-a nedavno je uzalud predlagao ministru finansija Radoju Žugiću vansudsko poravnanje u sporu koje Udružnje vodi protiv države, Glavnog grada, Zetagradnje i Novog duvanskog kombinata.

Iz Udruženja tvrde da su u procesu prodaje imovine DKP-a “grubo kršene zakonske norme imperativne prirode”, kao i Zakon o obligacionim odnosima. Smatraju da je stečajni upravnik Veselin Raičević prodao nekretninu prije isteka roka za potvrđivanje njegovog plana o reorganizaciji, što je suprotno zakonu. Navode da je imovina prodata po dvostruko nižoj cijeni od stvarne vrijednosti, da je ugovorom predviđeno da prodavac plaća kupcu kamatu od 8 odsto godišnje na ime kreditnog zaduženja, što je “presedan u obligacionim odnosima”. Podsjećaju i da su kupcu priznati troškovi rušenja u iznosu od 700.000 eura, iako je kupac po ugovoru postao njihov vlasnik, kao i da je prodavac pristao da kupcu plaća 98 hiljada mjesečno u slučaju kašnjenja primopredaje nekretnina.

Bonus video: