Đukanović: Jačati ekonomske veze sa Turskom

"Snažan investicioni potencijal privrede Turske i velike mogućnosti za ulaganja u Crnu Goru, dobra su osnova za nastavak uspješne saradnje", kazao je Jildiz
3 komentar(a)
Milo Đukanović, Tener Jildiz, Foto: Gov.me
Milo Đukanović, Tener Jildiz, Foto: Gov.me
Ažurirano: 05.12.2014. 16:34h

Pozitivna iskustva investicione saradnje sa Turskom, dobra su osnova za realizaciju budućih projekata i jačanje ekonomskih veza sa Crnom Gorom, saopštio je premijer Milo Đukanović.

On se sastao sa ministrom energetike i prirodnih resursa Turske, Tenerom Jildizom, koji boravi u Crnoj Gori povodom učešća na sjednici Mješovite komisije za ekonomsku saradnju između Crne Gore i Turske.

Đukanović je, kako je saopšteno, rekao da Crna Gora bilježi stabilan i dinamičan razvoj i uživa povjerenje investitora u pravne i ekonomske potencijale države.

On je uvjeren da bi Crna Gora mogla biti jedna od najdinamičnijih destinacija u ovom dijelu Evrope, čemu svakako doprinosi i jačanje i produbljivanje ekonomskih veza između Crne Gore i Turske, koji zauzimaju važno mjesto u građenju daljih odnosa.

Jildiz je rekao da je zadovoljan dinamičnim bilateralnim odnosima dvije države i ukazao na značaj rada Mješovite komisije, koja treba da doprinese daljem razvoju ekonomske saradnje i iskorišćavanju razvojnih potencijala Crne Gore.

"Snažan investicioni potencijal privrede Turske i velike mogućnosti za ulaganja u Crnu Goru, dobra su osnova za nastavak uspješne saradnje", kazao je Jildiz.

Sagovornici su se, kako se dodaje, saglasili da nakon perioda razvojne podrške Turske Crnoj Gori, dolazi vrijeme pune valorizacije ekonomske saradnje dvije države.

Jildiz: Postoje investistitori zainteresovani za realizaciju projekata iz oblasti termo energije

Prirodni resursi koje Crna Gora ima, kao i projekat izgradnje podmorskog kabla između Crne Gore i Italije, koji svakoj investiciji daje novi značaj, otvaraju ogroman prostor za razgovor na temu ulaganja u sektor energetike, kazao je ministar ekonomije Vladimir Kavarić na sastanku sa Jildizom.

Tokom sastanka, kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomije, razgovarano je o mogućnostima za investiranje u sektor energetike. Dodaje se da je Kavarić kao posebno interesantne izdvojio projekte izgradnje HE na Morači i HE na Komarinici, kao i projekat TE Maoče.

"Svako ko se danas odluči da investira u energetski sektor u Crnoj Gori imaće priliku da u bliskoj budućnosti proizvedenu struju izvozi u Italiju", kazao je Kavarić.

On je turskog kolegu upoznao sa detaljima projekta izgradnje podmorskog kabla.

Jildiz je, kako se navodi, kazao da u Turskoj postoje investistitori zainteresovani za realizaciju projekata iz oblasti termo energije, pa je u skladu sa tim dogovorena dalja komunikacija s ciljem pružanja svih potrebnih informacija i mogućeg organizovanja posjete turskih investitora Crnoj Gori.

"Dva ministra su se saglasila da je primjetan napredak u odnosima Crne Gore i Turske, posebno u oblasti ekonomije, i izrazili nadu da su dosadašnji projekti turskih investitora, poput onih koje realizuju kompanije "Gintaš", "Toščelik" i "Global ports", samo početak saradnje dvije zemlje", dodaje se u saopštenju.

Sastanku koji je održan u vili "Gorica" prisustvovali su sekretar Ministarstva ekonomije Igor Noveljić, generalni direktor za industriju i preduzetništvo Dragan Kujović, kao i ambasador Turske u Crnoj Gori Mehmet Nijazi Tanilir.

Spremnost privrednika iz Turske za ulaganja u Crnu Goru

Jildiz je u razgovoru sa potpredsjednikom Vlade Rafetom Husovićem saopštio da je razgovarao sa privrednicima iz Turske, koji su porijeklom sa ovih prostora i da je uvidio njihovu spremnost da ulažu svoj kapital u Crnu Goru.

"Sugerisao sam im da usmjere svoje interesovanje ka sjeveru Crne Gore, jer sam upoznat da tamo postoje resursi za razvoja turizma, energetike i poljoprivrede, gdje će i Vlada Republike Turske pomoći kroz određene olakšice i podsticaje", kazao je Jildiz, uz uvjerenje da će velike investicije u budućnosti učvrstiti temelje dobrih odnose Turske i Crne Gore.

Husović je upoznao Jildiza sa aktivnostima koje Vlada Crne Gore preduzima u pravcu ravnomjernog regionalnog razvoja, kao i sa potencijalima i resursima sjevera Crne Gore.

"Postoji interesovanje investitora iz Turske za ulaganja u oblasti drvoprivrede i vodoprivrede, i očekujemo da se ta interesovanja konkretizuju u što kraćem roku. Takođe očekujemo investiture iz Turske i u sektoru poljoprivrede, kao i u oblasti energetike, gdje postoje ogromni potencijali", istakao je Husović.

Jildiz je pozvao Husovića da posjeti Tursku.

Bonus video: