Brajović: Početak gradnje autoputa u finalnoj fazi

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Brajović predvodi crnogorsku delegaciju na Desetoj konferenciji ministara saobraćaja regiona, kojom se obilježava dekada regionalne saradnje u razvoju saobraćaja u jugoistočnoj Evropi
94 pregleda 4 komentar(a)
Ivan Brajović, Foto: Savo Prelević
Ivan Brajović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.12.2014. 18:11h

Početak izgradnje prioritetne dionice autoputa Bar – Boljare ušao je u finalnu fazu, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva ivan Brajović na regionalnoj konferenciji u Skoplju.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Brajović predvodi crnogorsku delegaciju na Desetoj konferenciji ministara saobraćaja regiona, kojom se obilježava dekada regionalne saradnje u razvoju saobraćaja u jugoistočnoj Evropi.

Konferenciju je organizovalo makedonsko ministarstvo saobraćaja, u saradnji sa Generalnim direktoratom za mobilnost i transport Evropske komisije (EK) i Sekretarijatom za posmatranje trasnporta u jugoistočnoj Evropi (SEETO).

Teme ovogodišnje konferencije bile su jačanje regionalne saradnje u oblasti transporta, razvoj prioritetnih projekata, razmatranje novih zajedničkih projekata i dalje unaprjeđenje zajedničke transportne politike.

Skup je, kako je saopšteno, otvoren video pozivom nove komesarke za saobraćaj u EK, Violete Bulc, koja je regionu zapadnog Balkana poslala poruku da će biti pod posebnom pažnjom za vrijeme njenog mandata.

“I da mrežu koja je ustanovljena u regionu treba unaprjeđivati u dijelu bezbjednosti, kao i kroz izgradnju nove infrastrukture, ali uz oprez zbog njihove zahtjevne realizacije i kompleksnosti“, kaže se u saopštenju.

Direktor Direktorata za susjedstvo i proširenje Jean Eric Paquet, posebno je istakao značaj Berlinskog procesa, i postojanje potrebe jače i kavalitetnije međusobne povezanosti i povezanosti zemalja regiona sa Evropskom unijom (EU).

Brajović je istakao da su zemlje zapadnog Balkana u prethodnoj deceniji puno investirale u kreiranje i ojačavanje platforme u oblasti saobraćaja.

Ta platforma je, kako je naveo, omogućila i realizaciju jednog od najznačajnijih političkih i tehničkih ciljeva, a to je uključivanje SEETO sveobuhvatne mreže kroz revidovanu EU regulativu smjernica za Trans-Evropske transportne mreže, u Trans-Evropsku transportnu sveobuhvatnu mrežu.

Prezentujući prioritetne projekte, institucionalni i zakonski napredak, koji je postignut u svim vidovima saobraćaja, Brajović je naglasio da će Crna Gora i ubuduće nastojati da održi kontinuitet i balans između rekonstrukcije i održavanja postojeće infrastrukture i izgradnje nove, s fokusom na rute koje su definisane u proširenju Trans-evropske saobraćajne mreže na susjedne zemlje Zapadnog Balkana (SEETO sveobuhvatna mreža).

„Ministar je posebno naglasio da je početak izgradnje prioritetne dionice Smokovac-Mateševo, autoputa Bar – Boljare (putni pravac 4 SEETO-a) ušao u finalnu fazu“, kaže se u saopštenju.

Učesnici konferencije saglasili su se da je u narednom periodu, kroz konkretne projekte, potrebna snažnija finansijska podrška EK, kako bi se omogućila što kvalitetnija i brža integracija u Trans-Evropsku transportnu mrežu, pozdravljajući Berlinski proces i mogućnosti koje se otvaraju za region zapadnog Balkana kroz inicijativu za 'povezivanjem'.

Regionalna saradnja ministara saobraćaja regiona ustanovljena je Memorandumom o razumijevanju za razvoj osnovne regionalne transportne mreže u jugoistočnoj Evropi (SEETO Memorandum), koji su potpisale Evropska komisija i vlade Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Albanije, Srbije i Kosova u Luksemburgu 2004. godine.

„Crna Gora kao punopravni član aktivno učestvuje u tom programu, a kroz njega i u regionalnoj saradnji, koja je kamen temeljac politike djelovanja EU prema zemljama zapadnog Balkana u oblasti saobraćaja“, navodi se u saopštenju.

Bonus video: