Dalekovod za podmorski kabl će koštati 29 miliona

Iz Energoinvesta je saopšteno da su o tom poslu, vrijednom 29 miliona eura, potpisali ugovor sa Evropskom bankom za rekonstrukciju i razvoj (EBRD)
162 pregleda 2 komentar(a)
dalekovod, Italija - Crna Gora
dalekovod, Italija - Crna Gora
Ažurirano: 04.12.2014. 17:55h

Dalekovod od primorja do Pljevalja, koji će graditi sarajevski Energoinvest, najveća inženjerska kompanija iz Bosne i Hercegovine, dio je podmorskog energetskog kabla između Crne Gore i Italije.

Iz Energoinvesta je saopšteno da su o tom poslu, vrijednom 29 miliona eura, potpisali ugovor sa Evropskom bankom za rekonstrukciju i razvoj (EBRD), prenosi Rojters.

Crna Gora je garantovala vraćanje kredita EBRD-u koji je uzeo Elektroprenos.

Dalekovod 400 kilovoltni (kV) biće dug 116 kilometara i povezivaće Pljevlja, gdje se nalazi Rudnik uglja, i Boku Kotorsku, gdje će se povezati na budući podmorski kabl koji povezuje dvije obale Jadrana.

Rojters podsjeća da je Italiji, odakle je kompanija A2A koja upravlja Elektroprivredom Crne Gore, ima cilj da pristupi energetskom potencijalu u zemljama Balkana.

Energoinvest je saopštio i da je nedavno ugovorio gradnju dalekovoda u Albaniji, vrijedan 31 milion eura te da je trenutno angažovan na izgradnji druge energetske linije na sjeveru Albanije koja je procijenjena na oko 26 miliona eura.

Početak gradnje kabla kasni jer je italijanska kompanija Terna, koja taj energetski objekat gradi sa crnogorskim Elektroprenosom (CGES), trasu u podmorju dogovarala i sa Hrvatskom.

Putanja je promijenjena, što će projekat, vrijedan blizu milijardu, učiniti skupljim.

Većinski vlasnik CGES-a je država Crna Gora, a njime upravlja suvlasnik - Terna.

Bonus video: