Predlog zakona o autoputu: Odbor nije prihvatio nejedan amandman

Predsjednik Odbora i poslanik Socijalističke narodne partije (SNP), Aleksandar Damjanović, saopštio je da je Vlada u pisanoj formi poslala negativno mišljenje na svih 13 podnijetih amandmana
72 pregleda 0 komentar(a)
Odbor za ekonomiju, Foto: Boris Pejović
Odbor za ekonomiju, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.12.2014. 12:57h

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet nije danas podržao nijedan od razmatranih deset amandmana na Predlog zakona o autoputu Bar-Boljare, ni predloženi zaključak da se sagleda mogućnost izrade petlje Smokovac odnosno Strganica.

Predsjednik Odbora i poslanik Socijalističke narodne partije (SNP), Aleksandar Damjanović, saopštio je da je Vlada u pisanoj formi poslala negativno mišljenje na svih 13 podnijetih amandmana.

Poslanik Demokratskog fronta (DF), Milan Knežević podnio je šest amandmana, koji nijesu dobili potrebnu većinu, a odnose se na to da se porez na dodatu vrijednost (PDV) plaća po stopi od 19 odsto na promet proizvoda i usluga namijenjenih za izgradnju autoputa koje realizuje izvođač radova.

On je podnio amandman koji se odnosi na to da porez na dohodak fizičkih lica koji je ostvaren u Crnoj Gori plaćaju zaposleni kod izvođača radova, a koji nijesu crnogorski državljani ili nemaju prebivalište u Crnoj Gori, a dohodak ostvaruju radom na izgradnji autoputa.

"Strani državljani zaposleni kod izvođača radova koji je angažovan na izgradnji autoputa ne oslobađa se plaćanja doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, kao i da preduzeće čiji je osnivač i 100 procentni vlasnik izvođač radova osnovano u Crnoj Gori plaća porez na dobit prema važećim zakonskim propisima", rekao je Knežević.

Damjanović: Komisiju da imenuje Skupština

Damjanović je ocijenio da ti amandmani idu ka varijanti da se pospiješi domaća privreda.

Damjanović i Danko Šarančić podnijeli su zaključak da se još jednom razmotri varijanta izrade petlje Smokovac odnosno Strganica.

Damjanović je predložio da državnu komisiju za reviziju imenuje Skupština, dok je predlagač ostao pri stavu da to radi Vlada odnosno resorno Ministarstvo.

Tuponja: Nije u skladu sa Zakonom

Poslanici Pozitivne, Azra Jasavić, Darko Pajović, Goran Tuponja i Srđan Perić podnijeli su amandman koji se odnosi na ukidanje članova zakona koji privileguju izvođača radova.

Tuponja je rekao da smatraju da to nije u skladu sa Ustavom.

Amandman poslanika Pozitivne koji se odnosi na to da se arbitražni postupci u vezi sa kreditom dobijenim za izgradnju autoputa vode pred arbiražama treće zemlje takođe nije dobio potebnu većinu.

Odbor se nije izjašnjavao o tri amandmana na Predlog zakona zbog odsustva predstavnika predlagača.

Poslanici su prošle sedmice završili četvorodnevnu raspravu o Predlogu zakona o autoputu Bar – Boljare, o kojem će se naknadno izjasniti.

Predlogom zakona predviđeno je da kineske kompanije, angažovane na izgradnji prioritetne dionice od Smokovca do Mateševa, ne plaćaju poreze.

Predlogom zakona, koji je Vlada usvojila 29. maja predviđeno je da se porez na dodatu vrijednost (PDV) plaća po stopi od nula odsto na promet prozvoda i usluga namijenjenih za gradnju autoputa koje realizuje izvođač radova ili za njegov račun.

Vlada je u julu prošle godine prihvatila ponudu Kineske kompanije za telekomunikacije i infrastrukturu CCCC i njene kćerke firme China Road and Bridge Corporation CRBC za izgradnju prve dionice autoputa Bar-Boljare od Smokovca do Mateševa. Te kompanije su ponudile da prioritetnu dionicu autoputa od Smokovca do Mateševa izgrade za 809,58 miliona eura.

Kineska Exim banka je u septembru odobrila Crnoj Gori kredit od oko 687 miliona eura za gradnju dionice autoputa od Smokovca do Mateševa, što je 85 odsto neophodnog iznosa. Preostalih 120 miliona, od ukupno 809,58 miliona eura, obezbijediće država.

Odbor je razmotrio i 51 podnijeti amandman na Predlog izmjena i dopuna zakona o javnim nabavkama.

Jelić: Namjera je da ono što je strateški interes i kapitalni projekti nije sistem javnih nabavki

U sastav Predloga izmjena i dopuna zakona o javnim nabavkama ušao je amandman poslanika Demokratske partije socijalista (DPS), Zorana Jelića i Zorice Kovačević a koji se odnosi na to da se zakon ne primjenjuje na razvojne projekte od strateškog interesa za Crnu Goru za koje se način, postupak i kriterijum izbora ponuđača uređuje propisom Vlade.

Poslanik Demokratskog fronta Milutin Đukanović je ocijenio da se tim amandmanom potpuno devastira zakon o javnim nabavkamam odnosno da je neprihvatljivo da Vlada svojim propisom određuje šta je od strateškog interesa.

Jelić je kazao da je namjera da ono što je strateški interes i kapitalni projekti da to nije sistem javnih nabavki.

„Kako možete ići sistemom javnih nabavki, recimo autoput?“, pitao je Jelić.

Đukanović je odgovorio da se za te strateške projekte može donijeti lex specialis.

Đukanović je podnio sedam amandmana koji su urađeni zajedno sa predstavnicima Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

„Suština je da se daju veća ovlašćenja Komisiji, uvođenje crne liste i imena firmi koje su se do sada pokazale nekorektne i nijesu poštovale ugovore. Ovim amandmanima se unaprijeđuje sistem javnih nabavki“, ocijenio je Đukanović.

Žugić: Ne želim da budem sudija

Ministar finansija, Radoje Žugić, rekao je da poštuje uvođenje potpunog reda i predložio uvođenje takozvane bijele liste, pri čemu svi moraju imati maksimalni stepen poreske discipline.

„Sa crnom listom bi imali subjektivne elemente, a ne želim da budem sudija, već da vidimo ko od ponuđača krši fiskalnu disciplinu“, dodao je Žugić.

Potrebnu većinu nije dobio ni amandman koji su podnijeli poslanici Socijaldemokratske partije (SDP) Izet Bralić, Draginja Vuksanović i Džavid Šabović, a odnosi se na hitne nabavke u oblasti zdravstva.

Bralić je ocijenio da zakon do sada u dovoljnoj mjeri nije prepoznao specifičnosti prije svega kada se radi o hitnim slučajevima.

Direktor Uprave za javne nabavke, Mersad Mujević, rekao je da nabavka ljekova nije izuzeta iz sistema javnih nabavki ni u jednoj zemlji pa ni u Crnoj Gori.

Potrebnu većinu na Odboru nijesu dobili 39 amandmana o kojima je predstavnik Vlade iskazao negativan stav, dok se o devet amandmana Odbor nije izjašnjavao zbog odsustva predstavnika.

Bonus video: