MBA: Intenzivirati saradnju privatnog, finansijskog i javnog sektora

Iz MBA su kazali da su svjesni da bez upumpavanja svježeg novca u privredne tokove teško može biti pozitivnih pomaka, što je, između ostalih, veoma bitan razlog za trenutno stanje u crnogorskoj ekonomiji
65 pregleda 0 komentar(a)
rukovanje, posao, Foto: Shutterstock.com
rukovanje, posao, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 03.12.2014. 14:53h

Montenegro biznis alijansa (MBA) planira da u narednoj godini što više podstakne i intenzivira saradnju privatnog, finansijskog i javnog sektora, u cilju prevazilaženja problema nelikvidnosti i razvoja biznisa u Crnoj Gori.

U MBA smatraju da bi ta saradnja mogla i morala biti veća, a uloga poslovnih asocijacija koje zastupaju interese privatnog sektora u tome sve značajnija.

"Zbog toga smatramo da bi planirane aktivnosti bile neophodne kako bi se pomoglo privatnom sektoru da dođe do nedostajućih finansijskih sredstava", navodi se u saopštenju te poslovne asocijacije.

Iz MBA su kazali da su svjesni da bez upumpavanja svježeg novca u privredne tokove teško može biti pozitivnih pomaka, što je, između ostalih, veoma bitan razlog za trenutno stanje u crnogorskoj ekonomiji.

"Jasno je da finansijski sektor, odnosno banke i druge finansijske institucije neće izdavati svoja sredstva bez podrobne provjere boniteta onih koji kredite traže, odnosno održivosti njihovih biznis planova. Upravo je to razlog da se u neposrednoj komunikaciji otklone određene dileme koje, nerijetko, ometaju realizaciju kreditnih aranžmana", rekli su iz MBA.

MBA je nedavno potpisala protokol o saradnji sa Investiciono-razvojnim fondom (IRF), u cilju pomoći svojim članovima da kroz bolju informisanost brže dođu do nedostajućih sredstava.

"S druge strane, javni sektor mora nastaviti aktivno angažovanje na stvaranju što povoljnijeg poslovnog ambijenta na svim nivoima, uključujući i aktivnosti na planu uvezanosti ova tri sektora u interesu razvoja biznisa u Crnoj Gori", smatraju iz MBA.

Te aktivnosti, kako su ocijenili, itekako mogu povoljno uticati na ublažavanje, a vremenom i prevazilaženje problema nelikvidnosti koji značajno usporava razvoj crnogorske ekonomije.

"MBA, kao i do sada, ostaje otvorena za saradnju i spremna da svoje aktivnosti usmjeri u pravcu stvaranja što boljih uslova za razvoj biznisa u Crnoj Gori", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: