Lazović: Povećava se poslovna primjena društvenih mreža

„Zahvaljujući interaktivnoj komunikaciji, danas ste u prilici da svoje želje i potrebe kao potrošači na pravi način saopštite, zbog čega je i jedan od slogana koncepta drušvenih mreža 'zadobiti srce i misli potrošača', a to je ono što je na obostranu korist“, kazao je Lazović
0 komentar(a)
Vujica Lazović, Foto: Gov.me
Vujica Lazović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 03.12.2014. 11:14h

Interaktivna komunikacija, na kojoj se zasniva koncept društvenih mreža, omogućava potrošačima da utiču na kvalitet proizvoda i iskažu svoje potrebe, zbog čega će one sve više imati poslovnu primjenu, smatra ministar za informaciono društvo i telekomunikacije, Vujica Lazović.

On je rekao da su jednosmjerne marketing ideje koje ne zavise od povratne reakcije korisnika ostale u industrijskom dobu, dok je svijet u kojem korisnik ne može da utiče na kvalitet proizvoda i usluga stvar prošlosti.

„Zahvaljujući interaktivnoj komunikaciji, danas ste u prilici da svoje želje i potrebe kao potrošači na pravi način saopštite, zbog čega je i jedan od slogana koncepta drušvenih mreža 'zadobiti srce i misli potrošača', a to je ono što je na obostranu korist“, kazao je Lazović na seminaru Poslovna primjena društvenih mreža.

Prema njegovim riječima, kada se govori o poslovnoj primjeni društvenih mreža treba pripremiti i okruženje, odnosno prateći ambijent, u tom smislu.

„Ministarstvo je usvojilo Strategiju razvoja informacionog društva do 2016. godine, a već naredne godine ide njeno inoviranje i definisaćemo je do 2020, a usvojena je uglavnom sva zakonska regulativa“, podsjetio je Lazović.

On je kazao i da raduje činjenica da se već može govoriti o značajnoj penetraciji kada je u pitanju širokopojasni pristup u Crnoj Gori i u dijelu mobilnog širokopojasnog pristupa bilježe se rezultati iznad prosjeka EU.

Prema njegovim riječima, nedostaje edukacija, kojoj se doprinosi ovakvim skupovima.

Zahvaljujući internetu, društvenim mrežama i tehnologijama danas se, kako je dodao, govori o novoj digitalnoj ili web ekonomiji koja je u svom konceptualnom i sadržajnom smislu značajno različita od klasične tradicionalne i ekonomije 20. vijeka.

„Zahvaljujući internet ekonomiji, društvenim mrežama i digitalnoj ekonomiji ekonomska nauka je u ozbiljnoj krizi. Ta kriza nije samo u smislu teorijskih određenja nego i praktičnog funkcionisanja“, rekao je Lazović.

Prema njegovim riječima, društvene mreže su metafora samog interneta, razvijaju se veoma brzo a broj njihovih korisnika raste i nalaze se u stanju neprekidnih promjena.

„Facebook ima oko 1,4 milijarde korisnika, Twitter oko 284 miliona aktivno koristi na mjesečnom nivou, a dnevno se pošalje po 500 miliona twittova, dok Instagram ima oko 200 miliona korisnika“, dodao je Lazović.

Seminar organizuje agencija Adventage pod pokroviteljstvom Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije, a predavanje na seminaru je držao stručnjak iz te oblasti, Dragan Varagić.

Polaznici seminara imaju priliku da saznaju karakteristike najpopularnijih društvenih mreža i mogućnosti njihove primjene u profesionalnoj komunikaciji, kao i da se upoznaju sa najnovijim svjetskim trendovima u komunikaciji i dobiju savjete koji će im pomoći da osmisle upečatljivu i efikasnu online kampanju.

Bonus video: