Gielisse: Otvorenost je neprijatelj nelegalnih aktivnosti

„Što ste otvoreniji manje je mogućnosti za prevare ili nelegalne aktivnosti. Ne možete nikada garantovati da neće biti ničeg nelegalnog i to ne važi samo za Crnu Goru već za bilo koju javnu upravu u svijetu“, rekao je Gielisse
0 komentar(a)
Evropska unija, Foto: Shutterstock
Evropska unija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.12.2014. 11:23h

Otvorenost je jedna od osnovnih komponenti Sistema unutrašnjih finansijskih kontrola u javnom sektoru (PIFC), u koji se Crna Gora sada uključuje i neprijatelj nelegalnih aktivnosti, saopštio je glavni savjetnik u Generalnom direktoratu za budžet Evropske komisije (EK) Robert Gielisse.

On je kazao da u borbi protiv prevara nema brzih rješenja i da prevare mogu da uspijevaju u okruženju u kojem se stvari skrivaju.

„Što ste otvoreniji manje je mogućnosti za prevare ili nelegalne aktivnosti. Ne možete nikada garantovati da neće biti ničeg nelegalnog i to ne važi samo za Crnu Goru već za bilo koju javnu upravu u svijetu“, rekao je Gielisse na brifingu za novinare kako bi se bolje upoznali sa principima interne finansijske kontrole javnog sektora.

Gielisse je ocijenio da reforme sa kojima se Crna Gora suočava nijesu lagane.

„Postoje dvije važne dimenzije. Prije svega radi se o donošenju zakona, a druga dimenzija tiče se sprovođenja u duhu tih zakona ili kako promijeniti tu administrativnu kulturu koja je trajala jako dugo“, kazao je Gielisse.

Prema njegovim riječima, to je najveći izazov.

„Crna Gora prilično dobro preuzima inicijative, prije svega da stvori institucije koje su obavezne. Ministarvo finansija sprovodi reforme, doneseno je zakonodavstvo koje je bilo potrebno i sada se demonstrira volja da se nastavi tim putem ka punoj implementaciji mjerila“, naveo je Gielisse.

Poreski obvenznici, kako je dodao, žele da vide šta su dobili za svoj novac i žele transparentnost i otvorenost.

Gielisse je komentarišući ogromnu zaduženost lokalnih samouprava ocijenio da je jedan od velikih problema u javnom upravljanju novcem, upravljanje dugom.

„Moramo napraviti razliku između odgovornost. Na engleskom su to dva termina koji se odnose na područje rada ili nadležnosti, kao i na odgovornost za ono za šta se nadležni“, kazao je Gielisse.

Predstavnici Generalnog direktorata za budžet će posjetiti Podgoricu kako bi pružili podršku Crnoj Gori u sprovođenju zakonodavstva iz oblasti interne finansijske kontrole javnog sektora. Kamen temeljac te oblasti je uspostavljanje upravljačke odgovornosti kako bi rukovodioci bili odgovorni za kvalitet rada njihovih organizacija.

Bonus video: