PRESUDIO UPRAVNI SUD

Vlasnik Carina prodao državnu imovinu

NVO „Južni Jadran“ Herceg Novi u saopštenju upozorava da se “sada vodi intezivna kampanja da se poništi Presuda Upravnog suda
64 pregleda 2 komentar(a)
Lazaret
Lazaret
Ažurirano: 16.02.2019. 19:42h

Vlasnik Carina Čedo Popović nije imao pravo da ruskoj firmi Imperio Holdings Limited DOO Tivat proda 16 hiljada kvadrata morske obale sa pripadajućim objektima i pristaništem Lazaret u Meljinama, presudio je Upravni sud Crne Gore.

NVO „Južni Jadran“ Herceg Novi u saopštenju upozorava  da se “sada vodi intezivna kampanja  da se  poništi Presuda Upravnog suda i ruska firma zemljište u Meljinama uknjiži kao svojinu. Da su vrlo jake veze i prodavca i kupca sa onim koji odlučuju  govore činjenice da se na objektima i obali kompleksa Lazaret još od proljeća izvode radovi, a da investitor osim neke saglasnosti JP Morsko Dobro nema niti jedno drugo validno odobrenje”.

“Po svemu sudeći traže se modaliteti da Upravni sud promijeni odluku i presudi u korist Čeda Popovića i status zemljišta iz korisničkog prebaci u svojinski. Tu nastaje problem za Državu jer ovo nije „izolovan“ slučaj kako objašnjavaju pojedini iz Savjeta, ima takvih „slučajeva“  po Crnoj Gori još mnogo i šteta koja bi nastala po Državu bila bi ogromna”, ističe se u saopštenju.

“NVO „Južni Jadran“  je godinama  blagovremeno i kontinuirano obavještavala crnogorsku javnost i nadleže pravosudne organe, o načinu na koji Čedo Popović privatizovao  imovinom bogato i turistički perspektivno preduzeće TUP „Južni Jadran“ Meljine.  Da je većinski paket akcija platio  2001/2 godine oko pola miliona eura, dakle za  približno 100.000 m2 zemljišta, od čega 70.000 m2 na obali mora, sa svim objektima na njima ispada da je plaćeno po  metaru kvadratnom ni 5 maraka”, navodi se u saopštenju.

Na neke nelogičnosti je još 2001. godine ukazao tadašnji republički tužilac Bobo Vukčević predlažući da se tender na kojem su prodate akcije  poništi.

“Krajnje je vrijeme da se u Crnoj Gori, kao  u nekim drugim državama nastalim iz bivše SFRJ, zakonski uredi da krivična djela nastala u poslovima vezanim za privatizaciju  društvene imovine ne zastarijevaju. Prosto čudi da to ne zanima ni poziciju ni opoziciju. NVO „Južni Jadran“ će ovo pitanje vrlo brzo pokrenuti”, zaključuje se u saopštenju NVO Južn9i Jadran koje je potpisala predsjednica Nada Popović.

Preporučujemo za Vas