Građevinske firme bivše Jugoslavije formiraće konzorcijume

Građevinari očekuju da se na taj način vrate na tržišta Libije, Egipta, Iraka i Alžira, jer će tako riješiti probleme odliva visoko kvalifikovanog kadra, dobijanja bankarskih garancija, kao i neadekvatnu političku i diplomatsku podršku svojih država, piše portal 24.vesti.m
382 pregleda 2 komentar(a)
radnici na građevini, Foto: Shutterstock
radnici na građevini, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.12.2014. 15:03h

Građevinske firme bivše Jugoslavije formiraće konzorcijume, kako bi zajednički lakše mogle da konkurišu na trećim tržištima.

Građevinari očekuju da se na taj način vrate na tržišta Libije, Egipta, Iraka i Alžira, jer će tako riješiti probleme odliva visoko kvalifikovanog kadra, dobijanja bankarskih garancija, kao i neadekvatnu političku i diplomatsku podršku svojih država, piše portal 24.vesti.mk, prenosi Tanjug.

Za lakše ispunjavanje uslova, koji propisuju tenderi objavljeni u zemljama Bliskog istoka, građevinari iz regiona će formirati bazu podataka preduzeća iz svojih zemalja, koje su zainteresovane za saradnju i učešće u konzorcijumima, a ona će sadržati podatke kao što su reference, raspoloživi resursi, stručni kadar i godišnji promet.

Očekuje se da će u narednom periodu, u zemljama Bliskog istoka početi ulaganja u infrastrukturu i izgradnja puteva, mostova, nasipa i željezničkih pruga.

Predviđeno je da nosioci posla budu kompanije koje već imaju reference na trećim tržištima, a druge će se uključiti u izvođenje radova, obezbjeđivanjem građevinskih mašina, bankarskih garancija i radne snage.

Bonus video: