Bugari moraju da vrate pare, crnogorsko Tužilaštvo još ćuti

Sud u Sofiji tvrdio da je Bugarski šahovski savez nezakonito potrošio 400 hiljada eura, preko firme iz Delavera koju je za sporne transakcije koristio i Šahovski savez Crne Gore
3149 pregleda 1 komentar(a)
Evropski šahovski savez upozoravao i na sporne transakcije iz Crne Gore, Foto: Picasa/usshess
Evropski šahovski savez upozoravao i na sporne transakcije iz Crne Gore, Foto: Picasa/usshess

Sud u Sofiji naložio je Šahovskom savezu Bugarske da vrati državi skoro 400.000 eura koje je nezakonito potrošio koristeći ofšor firmu iz Delavera, preko koje je novac, kako se sumnja, izvlačilo i bivše rukovodstvo Šahovskog saveza Crne Gore.

Protiv ofšor firme European Chess Union LLC iz Delavera, koja nosi naziv isto kao Evropska šahovska unija (ECU), prošle godine je pokrenuta istraga u Sloveniji zbog sumnje da je falsifikovanjem bankarskih dokumenata, faktura, pisama i ugovora, izvlačila novac iz šahovskih saveza Crne Gore i Bugarske.

I dok se u crnogorskom Tužilaštvu još izviđa kako je sa računa Šahovskog saveza nestalo 200 hiljada eura, Sofijski sud utvrdio je da je Bugarski šahovski savez, dok je na njegovom čelu bio Silvio Danailov nezakonito potrošio najmanje 684.540 bugarskih leva (BGN) ili skoro 400 hiljada eura.

Predmet je u sudu formiran na osnovu tužbe bugarskog Ministarstva omladine i sporta protiv Bugarskog šahovskog saveza kojom je tražen povrat neopravdano utrošenih sredstava.

Iz Ministarstva omladine i sporta Bugarske saopšteno je da je odlukom od 4. januara 2019. Sofijski sud kao prvostepeni naložio je Bugarskom šahovskom savezu da Ministarstvu sporta nadoknadi iznos od 395.468 BGN dodijeljen za organizaciju i proslavu evropskog pojedinačnog ženskog prvenstva u Plovdivu 2014. godine i 289.072 BGN za organizaciju i proslavu pojedinačnih Evropskih šahovskih kupova za muškarce i žene u Albeni/Zlatnim pjascima 2014.

Saopštenje bugarskog Ministarstva objavila je Evropska šahovska unija uz ocjenu da “pravda preovladava”.

Kao rezultat inspekcija bugarske državne Agencije za finansijsku inspekciju i Inspektorata Ministarstva, otkriveno je da su sredstva koja je Bugarski šahovski savez nezakonito potrošio iznosila više od dva miliona BGN u periodu 2011-2014. Zbog toga je odbijena obnova licence.

Zahtjevi Sofijskog suda odnose se na iznose koje je Ministarstvo platilo za dva ugovora od 2014. godine. Bugarski šahovski savez takođe mora da plati sudske takse od 45.741 BGN. Ministarstvo je obezbijedilo svoj zahtjev kroz hipoteku na imovinu Saveza, koja se nalazi u Sofiji.

Predsjednik sudskog vijeća je konstatovao da su “računovodstvene nepravilnosti” dokazane kod okrivljenog, predstavljanjem kopija faktura i dokumenata o plaćanju u korist legitimne međunarodne sportske federacije Evropske šahovske unije, ali na račune kompanije sa istim imenom registrovanoj u ofšor području države Delaver.

“Prenos novca na kompaniju iz ofšor zone očigledno u svrhu pronevjere sredstava, što je potvrđeno odlukom Arbitražnog suda za sport”, obrazložilo je Vijeće svoju odluku ne prihvatajući iskaz Silvija Danailova dat u predmetu jer smatra da je on “zainteresovana osoba”, budući da su se finansijske zloupotrebe desile u vrijeme kada je bio predsjednik Bugarskog šahovskog savez, ali i ECU.

Ilustracija

Iz ECU su krajem jula prošle godine saopštili da je u maju 2011. godine grupa ljudi osnovala ofšor kompaniju u Delavaru u SAD, pod nazivom Evropska šahovska unija LLC Delaver (European Chess Union LLC Delaver) i otvorili bankarski račun u Sloveniji.

“Od 2011. do 2015. godine, falsifikovanjem bankarskih dokumenata, faktura, pisama i ugovora zloupotrijebili su novac od bugarske države, Šahovskog saveza Crne Gore i moguće drugih javnih ili privatnih subjekata ili su čak izvršavali usluge pranja novca za klijente”, navedeno je u saopštenju ECU.

Zvanično je potvrđeno da su, na taj način, zloupotrijebili više od milion eura, a prema nezvaničnim informacijama taj iznos dostiže i tri miliona eura. Prema poznatim i potvrđenom transakcijama na račun slovenačke banke je 1.070.140 eura poslato iz Bugarske šahovske federacije i najmanje 7.500 eura iz Šahovskog saveza Crne Gore (ŠSCG) na čijem je čelu tada bio Vladimir Šakotić.

Izviđaju domaći Savez već četiri godine

Crnogorski tužioci više od četiri godine nijesu u stanju da otkriju kako je nestalo oko 200 hiljada eura od organizacije dva evropska prvenstva za mlade šahiste u Budvi 2013. godine.

Na ovim takmičenjima je učestvovalo više od hiljadu šahista, a samo mali dio profita je pripao ŠSCG čiji je predsjednik tada bio Vladimir Šakotić, koji je u tom periodu bio i izvršni direktor Evropske šahovske unije (ECU). Silvio Danailov je u to vrijeme bio prvi čovjek - predsjednik ECU.

Iz Osnovnog državnog tužilaštva “Vijestima” je prošle sedmice saopšteno da je “u svojstvu osumnjičenog saslušan V.Š. zbog krivičnog djela zloupotreba ovlašćenja u privrednom poslovanju, a u toku je saslušanje svjedoka i sprovode se druge radnje u izviđaju”.

Bonus video: