"Pobjeda" privatna nakon 70 godina

Sindikat očekuje da će do kraja sedmice sa novim vlasnikom razgovarati o višku radnika
107 pregleda 13 komentar(a)
pobjedaaa_2, Foto: L.ZEKOVIĆ
pobjedaaa_2, Foto: L.ZEKOVIĆ
Ažurirano: 02.12.2014. 06:58h

Preduzeće Media Nea uplatilo je juče za imovinu državne Pobjede u stečaju 730.290 eura, tvrde predstavnici te kompanije, izdavača Dnevnih novina. Time je, uz raniju uplatu avansa, isplaćena puna kupoprodajne cijene od 757.000 eura.

To je "Vijestima" potvrdio ovlašćeni predstavnik preduzeća Media Nea Boris Darmanović.

Ova imovina Pobjede prodata je iz stečajne mase prije 15-ak dana, bez tendera i nakon neposredne pogodbe, uz saglasnost povjerilaca, firmi Media Nea koju zvanično kontroliše grčki biznismen Petros Statis.

Ugovor su potpisali Darmanović, kao ovlašćeno lice kupca, i stečajni upravnik Pobjede Mladen Marković. Media Nea je i izdavač drugog dnevnog lista “Dnevnih novina”.

Od ukupno 193 radnika Pobjede, njih 47 su se prijavili za dobrovoljni odlazak uz isplatu otpremnina. Prema dogovoru sindikata i Ministarstva finansija otpremnine će dobiti iz državnog budžeta a trebalo bi da iznose od pet do 15 hiljada eura.

Novi vlasnik još nije saopštio koliko će preuzeti radnika, kakav status i ugovore o radu će imati i kolike će im biti zarade.

Predsjednik Sindikalne organizacije Pobjede Goran Popović, kazao je juče "Vijestima" da sa novim vlasnikom još nijesu razgovorali o tome koliko će radnika da preuzme, ali da očekuje da će se to desiti do kraja sedmice. U stečaju nema obavezu da preuzima radnike.

Za izvršnog menadžera i glavnog urednika Pobjede prije dva dana imenovan je Draško Đuranović. Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, Đuranović će najvjerovatnije u Pobjedu dovesti i neke od novinara koji su angažovani u Portalu Analitika. Stečaj u Pobjedi uveden je 11. avgusta na zahtjev Poreske uprave zbog duga od 1,2 miliona eura.

Ukupna potraživanja povjerilaca iznose 8,5 miliona, a najviše duguje državi. Pobjeda je osnovana 1944. godine kao glasilo tadašnje Komunističke partije

Bonus video: