Od države zakupila poljoprivredno zemljište u Ćeranića Gori

Porodica Milice Radović, koja u Nikšiću ima farmu od 40 tovnih junadi, klanicu i dvije mesare, koristiće zakupljeno zemljište za stočnu hranu
125 pregleda 2 komentar(a)
Petar Ivanović, Milica Radović, Foto: Vlada Crne Gore
Petar Ivanović, Milica Radović, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 01.12.2014. 17:08h

Poljoprivredni proizvođač iz Nikšića, Milica Radović, zakupac je poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu na lokalitetu Ćeranića Gora, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Radović je danas u Podgorici sa ministrom Petrom Ivanovićem potpisala ugovor o zakupu 38,5 hiljada metara kvadratnih zemljišta, po cijeni od 578,05 eura, na godišnjem nivou.

„Radović je bila jedini zainteresovani ponuđač na javnom nadmetanju za izdavanje u zakup na period od pet godina navedenog poljoprivrednog zemljišta, sa mogućnošću produženja, a koji je Ministarstvo poljoprivrede objavilo 10. oktobra. Do sada su u zakup izdate parcele na Kapinom Polju, Grahovu i Šasu“, kaže se u saopštenju Ministarstva.

Porodica Milice Radović, koja u Nikšiću ima farmu od 40 tovnih junadi, klanicu i dvije mesare, koristiće zakupljeno zemljište za stočnu hranu.

Uz još 25 hektara zemljišta koje posjeduju ili zakupljuju, dodatne površine značiće dalje smanjenje troškova, rast produktivnosti i konkuretnosti.

„Bavimo se poljoprivredom decenijama. Uvijek smo išli naprijed, širili se koliko smo imali mogućnosti, uporedo školovali sedmoro djece. Kupovali smo zemlju, uzimali u zakup. Bavimo se proizvodnjom krompira, raznih vrsta žitarica (pšenicu, tritikale, raž). Pravimo i silažu, koja nam mnogo znači u ishrani grla, jer smanjujemo troškove na farmi, a grla imaju kvalitetnu hranu“, objasnila je Radović.

Prema njenim riječima, značaj silaže mnogi stočari zanemaruju ili ne poznaju.

„Imamo mehanizaciju – dva traktora, kosačicu, balirku, cistijernu za izđubravanje i ostalo što je potrebno da se zaokruži i olakša proces proizvodnje mesa, kao krajnjeg proizvoda“, dodala je Radović.

Kako je rekla, zemlju je zakupila prevashodno zbog toga što je blizu katuna na Krnovu gdje izdiže stoku i da će veći dio parcele koristiti za zelenu pašu, a manji za košenje.

Radović je kazala da njena porodica ima sve potencijale za dalji razvoj poljoprivrede, ali da su potrebna i velika ulaganja.

„Trudićemo se da radimo i dalje. Preporučujem svim domaćinama, posebno mladim ljudima koji teško mogu naći zaposlenje, da se okrenu poljoprivredi, selu, jer je proizvodnja hrane siguran biznis“, poručila je Radović nakon potpisivanja ugovora o zakupu.

Ivanović je naveo da je zadovoljan što je potpisan još jedan ugovor o zakupu poljoprivrednog zemljišta, jer je to pokazatelj pozitivnih kretanja u poljoprivredi.

„Neki će reći da je zakup površine manje od četiri hektara malo, ali nama je važan taj korak, jer do sada nijesmo imali zainteresovane da obrađuju ovo zemljište. Poljoprivreda se i sastoji od niza koraka“, rekao je Ivanović.

On je zahvalio Radović zbog odnosa prema preduzetništvu i zalaganja da razvije porodični biznis u poljoprivredi, ali i na društvenoj odgovornosti, jer je iznos zakupa parcele na Ćaranića Gori već uplaćen.

Ivanović je pozvao i ostale proizvođače, koji imaju namjeru da se bave poljoprivrednom proizvodnjom, da krenu ovim putem.

„Da se potrude i zakupe površine, da obrađuju više zemlje, kako bi smanjili troškove proizvodnje, i tako postali konkuretniji i produktivniji i zaradili više. Bez razvijanja logike biznisa nema načina da opstane poljoprivreda“, poručio je Ivanović.

Bonus video: