Euro ojačao u iščekivanju poruka iz ECB

Dalji smjer kursa eura zavisiće kratkoročno od poruka predstavnika ECB-a s njihove redovne sjednice naredne sedmice. Nedavno je predsjednik banke Mario Dragi poručio da su monetarne vlasti spremne da uvedu nove mjere ako to bude potrebno, kako bi podstakle rast ekonomije i suzbile rizike od deflacije
0 komentar(a)
Dolar i Euro, Foto: Shutterstock
Dolar i Euro, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.11.2014. 15:54h

Euro je ove sedmice na svjetskim tržištima ojačao prema dolaru i ostalim značajnim valutama, ali će njegov dalji smjer zavisiti od poruka čelnika Evropske centralne banke (ECB).

Kurs eura je ojačao prema američkoj valuti 0,5 odsto na 1,2450 USD. U odnosu na japansku valutu, cijena eura skočila je 1,2 odsto na 147,70 jena (JPY).

I dolar je ojačao prema jenu, pa je njegov kurs porastao 0,7 odsto, na 118,65 JPY, blizu najviše vrijednosti u sedam godina od 118,98 JPY, prenosi SEEbiz.

Kurs eura odmakao od 1,2357 USD, najniže vrijednosti u 26 mjeseci, na koju je skliznuo sedmicu ranije, jer su se ulagači odlučili na predah, zaključivši da je američka valuta u vrlo kratkom periodu zabilježila vrlo snažan uzlet.

Dalji smjer kursa eura zavisiće kratkoročno od poruka predstavnika ECB-a s njihove redovne sjednice naredne sedmice. Nedavno je predsjednik banke Mario Dragi poručio da su monetarne vlasti spremne da uvedu nove mjere ako to bude potrebno, kako bi podstakle rast ekonomije i suzbile rizike od deflacije.

Ti rizici su i dalje vrlo opasni. U 18-očlanoj eurozoni u novembru je inflacija ponovo skliznula na 0,3 odsto, najniži nivo u pet godina, nakon 0,4 odsto u oktobru.

Prve procjene Eurostata, objavljene u petak, u skladu su s očekivanjima i potvrda su da je inflacija u eurozoni osjetno ispod planirane granice ECB-a od blizu dva odsto i duboko u "opasnoj zoni" ispod jedan odsto, kako je nazivaju u centralnoj banci.

U ECB postoji podjela po pitanju toga treba li centralna banka da počne da kupuje državne obveznice, po ugledu na američku, britansku i japansku centralnu banku. Dragi se za to zalaže, dok se moćni predsjednik njemačke Bundesbanke Jens Weidmann i još neki visoki zvaničnici ECB-a tome protive.

Stoga analitičari naredne sedmice ne očekuju značajnije najave od onih da je ECB spremna da preduzme dodatne mjere ako to bude potrebno.

Pod pritiskom se našla japanska valuta, što je posljedica pada inflacije u Japanu treći mjesec uzastopno. To znači da će, zbog slabosti ekonomije i deflacionih prijetnji, japanska centralna banka vjerovatno vrlo skoro morati dodatno da olabavi ionako vrlo labavu monetarnu politiku.

Bonus video: