Usaglašavaju ključna pitanja o zakupu Mamule

U ponudi koju je dostavio Orascom Development ponuđen je period zakupa od 49 godina, 1,5 eura po metru kvadratnom za zakup zemljišta i 0,9 eura za zakup akvatorijuma, što je 50 odsto više od minimalno traženog iznosa
1 komentar(a)
Mamula, Foto: Anto Baković
Mamula, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 30.11.2014. 15:22h

Predstavnici Vlade i švajcarske kompanije Orascom Development aktivno pregovaju o dugoročnom zakupu ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula, a trenutno usaglašavaju ključna pitanja od interesa za obje strane, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Radni tim za pregovore, koji je obrazovala Tenderska komisija za valorizaciju turističkih lokaliteta, uz stručnu podršku pravnih savjetnika Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte, od maja aktivno pregovara sa Orascom Development o uslovima iz Nacrta ugovora o dugoročnom zakupu te lokacije.

“Tada je i donijeta odluka Tenderske komisije, odnosno Savjeta za privatizaciju, o otvaranju pregovora sa tim ponuđačem”, rekli su predstavnici Ministarstva agenciji Mina-business.

Iz Ministarstva su podsjetili da ukoliko se dogovore i dođe do potpisivanja ugovora, procedura donošenja odluke i ugovora o davanju u dugoročni zakup te lokacije, obezbjeđuje zakonitost u postupanju i transparentnost u donošenju odluka, jer konačnu riječ daje Skupština.

U ponudi koju je dostavio Orascom Development ponuđen je period zakupa od 49 godina, 1,5 eura po metru kvadratnom za zakup zemljišta i 0,9 eura za zakup akvatorijuma, što je 50 odsto više od minimalno traženog iznosa. Za zakup se javljao i holandski Vos Investment, ali je ponuda odbijena zbog nepotpunosti.

Valorizacija tog kulturno-istorijskog objekta u svojevrstan turistički kompleks početak je, kako su naveli, profilisanja jednog novog turističkog proizvoda i u narednom periodu će biti posvećena pažnja identifikovanju drugih, sličnih, objekata koji mogu biti predmet takvog vida valorizacije.

“Na taj način, u ovom slučaju Opština Herceg Novi, a time i Crna Gora, postaje nosilac različitih vidova nove turističke ponude”, rekli su iz Ministarstva.

Prema njihovim riječima, na očuvanje spomeničkog potencijala prvenstveno obavezuju smjernice za očuvanje spomenika kulture, koje su sadržane u Državnoj studiji lokacije – Sektor 34, a koja je bila polazna osnova za pripremu ponude kompanije Orascom Development i idejnog rješenja, koje je javnost imala prilike da vidi.

“To je bio jedan od uslova prezentovanih u tenderskoj dokumentaciji, na osnovu čega je ponudu Tenderska komisija za valorizaciju turističkih lokaliteta ocijenila kvalitetnom”, objasnili su iz Ministarstva.

Takođe, tu se ne radi samo o očuvanju kontura tvrđave, već i unutrašnjih prostorija, koje će se rekonstruisati u skladu sa konzervatorskim uslovima.

“Na takav pristup obavezuje nas i poštovanje istorijskog aspekta objekta, zbog njenog značaja u prošlosti, što će imati poseban tretman u budućem rekonstruisanom objektu”, poručili su iz Ministarstva.

Iz Ministarstva su ranije rekli da je investicioni projekat vrijedan 15 miliona eura, kojim se otvara do 200 radnih mjesta, a data je i projekcija za ostvarivanje ukupnih direktnih prihoda za prvih deset godina u visini od 7,5 miliona eura.

Tender za dugoročni zakup ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula raspisan je 6. decembra prošle godine, u cilju njegove valorizacije u ekskluzivni turistički kompleks otvorenog tipa, nivoa standarda četiri plus ili pet zvjezdica, sa pratećim sadržajima za rekreacione aktivnosti i odmor, dobro uklopljenim u ambijent, koji ne ugrožavaju kulturno-istorijski karakter i prirodno okruženje lokacije.

Tender je bio namijenjen investitorima zainteresovanim za dugoročni zakup ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula na period od 31 godinu, s mogućnošću produženja do 90 godina, uključujući izgradnju i upravljanje tim turističkim kompleksom.

Bonus video: