Presuda: Crveni mulj nije štetan od 2009. godine

Sudski vještak ranije utvrdio štetu od 660.000 eura od zagađenja
585 pregleda 0 komentar(a)
Apelacioni sud tvrdi da je štetnost prestala gašenjem Glinice: Bazen crvenog mulja, Foto: Anto Baković
Apelacioni sud tvrdi da je štetnost prestala gašenjem Glinice: Bazen crvenog mulja, Foto: Anto Baković

Apelacioni sud odbio je žalbu na presudu Privrednog kojom je odbijena tužba šest stanovnika Golubovaca koji su na ime materijalne štete i umanjene vrijednosti imovine tražili da im Kombinat aluminjuma u stečaju i država, kao drugotužena, isplate ukupno oko 660 hiljada eura.

Vijeće Apelacionog suda kojim je predsjedavala Lidija Ivanović, a u kojem su još bile sudije Milić Međedović i Nevenka Popović, zauzeli su stav da na imanjima ovih šest osoba nije bilo zagađenja od 2009, kada je bivša KAP-ova Fabrika glinice prestala sa radom, i od bazena crvenog mulja u kojima od tada nema odlaganja mulja, odnosno, da je nastupila zastara potraživanja tužilaca u odnosu na KAP, nakon isteka roka od pet godina.

“Predmetne nepokretnosti nijesu u potpunosti uništene, već im je umanjena tržišna vrijednost, a u bazen crvenog mulja, u čijoj se blizini nalaze parcele tužilaca, više se ne odlaže crveni mulj. Dakle, prestala su dejstva štetnih emisija (višegodišnjeg zagađivanja), što potvrđuje pravilnost zaključaka prvostepenog suda da su mjere koje je preduzela država bile djelotvorne”, navedeno je u novoj presudi.

Sudije napominju da država “ne odgovara za svaku štetu koju njeni organi prouzrokuju trećim licima u vršenju ili u vezi sa vršenjem svojih funkcija, već samo za onu koja predstavlja nezakonit i nepravilan rad organa”.

“Nesporno je da se sa prestankom rada pogona Glinice u aprilu 2009, u bazen ne odlaže crveni mulj, od kada se ima smatrati da je šteta dobila konačan oblik, od kada je protekao zakonom propisan rok od pet godina (objektivni rok), u kojem se može zahtijevati naknada štete na ime umanjenja vrijednosti zemljišta”, ističu u presudi.

Sudski vještak je tokom prvostepenog postupka utvrdio da je tužiocima: Svetozaru Terziću vrijednost imovine umanjena za 135.986 eura, Radenku Terziću za 19.425 eura, Vidosavi Terzić za 402.297 eura, Ljeposavi Terzić za 34.765 eura, Sretenu Terziću za 34.765 eura i Biljani Terzić za 34.765 eura. Oni su se uzalud pozivali na slučajeve tri sudska spora pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, a u vezi sa predmetima iz Ujedinjenog Kraljevstva, Španije i Italije u kojima se te države nijesu miješale u zagađivanje private svojine. Apelacioni sud utvrdio je da je Crna Gora, odnosno, njeni organi preduzimali mjere u cilju zaštite životne sredine i samim tim se umiješali u konkretni slučaj, zbog čega su odbačeni navodi o njenoj odgovornosti.

Bonus video: