Preduzetnica iz Mojkovca pravi suvenire, ali i vino od borovnice

Ljekar iz Njemačke rekao mi je da je testirao moje vino od borovnice i tvrdi da ono liječi čak 15 bolesti, ističe Kovačevićeva
79 pregleda 9 komentar(a)
Slavica Kovačević, Foto: Privatna arhiva
Slavica Kovačević, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 29.11.2014. 20:35h

Preduzetnica iz Mojkovca, Slavica Kovačević dvije godine, izrađuje suvenire: grbove, stare kuće, gravira stakla, plete kape, šalove, rukavice, ali se može pohvaliti i proizvodnjom vina od borovnice, za koje je nagrađena u Petnjici.

Život joj nije bio lak. Kako kaže, poslije NATO bombardovanja bivše SRJ morala je 1999. godine da prebjegne iz Vitomorice kraj Peći u Crnu Goru i ostala je u Mojkovcu.

Kovačevićeva savjetuje svim ženama koje žele da počnu sopstveni biznis da budu uporne u tome što rade i da ne odustaju nikada, bez obzir na prepreke sa kojima se suočavaju. Ona je kazala da joj je želja da doprinese proizvodnji zdravih napitaka u Crnoj Gori koji će mnogim ljudima pomoći da poprave krvnu sliku, podignu svoj imunitet...

"Odrasla sam u porodici na selu gdje su tradicionalne vrijednosti imale poseban značaj, pa je samim tim od ranog djetinjstva pokazivala interesovanje za proizvodnjom organskih napitaka i izradu suvenira od prirodnih materijala”, priča za "Vijesti" Slavica Kovačević, koja je prinuđena da svoje proizvode prodaje na štandovima, pored magistralnog puta, i kad joj se ukaže prilika na sajmovima.

Proizvodi vino od kupine, sirupe od jagode, maline, borovnice, dunja, proizvodi slatko i likere. Trenutno priprema preparat od crne koprive, koji kako tvrdi, ljekovito djeluje na ljude.

"Ljekar iz Njemačke koji svake godine turistički dolazi u Crnu Goru sa zadovoljstvom uvijek kupuje moje proizvode. Ispričao mi je da je testirao moje vino od borovnice i istakao da ono liječi čak 15 bolesti. Savjetovao mi je da bez obzira sa kakvim se preprekama susrećem u radu, da nastavim istim putem jer će sigurno spasiti mnoge živote”, dodala je Kovačevićeva i naglasila da joj je to dalo "vjetar u leđa".

Nerazvijeno tržište za unikatne proizvode, pomaže joj suprug

Proizvode izlaže na sajmovima po Crnoj Gori kad god ima mogućnosti. Problemi u njenom poslovanju su te škoće prilikom registracije, ali i nerazvijeno tržište kada su u pitanju ovako unikatni proizvodi.

"Trenutno nijesam u mogućnosti da plaćam nekog ko bi bio od pomoći i zasada mi jedino suprug pomaže u radu. Prodajem svoje proizvode na ulicama, preko preporuka. Ko je god jednom kupio neki proizvod, uvijek se rado vraća. To mi je veoma važno jer sam sigurna u kvalitet proizvoda”, naglasila je Kovačevićeva.

Bonus video: