Sastanak o razvijanju zajedničke mreže puteva kruzera

101 pregleda 0 komentar(a)
kruzeri Kotor, Foto: Savo Prelević
kruzeri Kotor, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.11.2014. 16:34h

Sastanak predstavnika Crne Gore i dvije kompanije iz Trsta, povodom mogućnosti razvijanja zajedničke mreže puteva kruzera ka lukama Kotor, Tivat i Budva, biće održan 12. decembra.

Predsjednik Opštine Kotor Aleksandar Stjepčević danas je sa predstavnicima italijanske regije Friuli-Venecija-Đulija i Zajednice Italijana Crne Gore razgovarao o razvijanju mreže puteva velikih kruzera za luke Kotor, Tivat i Budva i o povezivanju Trsta sa crnogorskim lukama.

Dogovoreno je da se sastanak održi 12. decembra u preduzeću Luka Kotor sa predstavnicima dvije kompanije iz Trsta koje se bave strategijom puteva velikih brodova i jahti, kao i njihovim zimskim održavanjem.

Na sastanku je bilo riječi i o saradnji u oblasti kulture, turizma, socijalne politike i na projektima obnovljivih izvora energije i inovativnog turističkog portala.

„Zadovoljstvo mi je da mi kao novom predsjedniku Opštine prva strana delegacija bude iz Italije, zemlje sa kojom smo povezani istorijski, teritorijalno i kulturno. Intenziviraćemo programe u oblasti turizma“, kazao je Stjepčević.

On je rekao da Crnu Goru i Italiju dosta toga veže, od Venecije, Jelene Savojske, do pomoći nakon zemljotresa.

„Raduje me i najava podrške socijalnim projekatim na teritoriji kotorske Opštine i nastojanju na većoj prisutnosti italijanskog na ovom području. Ovaj jezik je ranije bio prisutniji“, rekao je Stjepčević.

On je posebno naveo značaj djelovanja Zajednice Italijana Crne Gore u oblasti turizma, besplatnih kurseva italijanskog, razmjeni studenata, obnovi kulturne baštine, rekonstrukciji gradskih vrata.

Na sastanku je konstatovano da se brojni oblici saradnje odnose na Turističku organizaciju Kotor i Luku Kotor.

Pri kraju je realizacija turističkog portala kojim turista sam može da organizuje posjetu i isplanira putovanje, a sajt će biti od koristi i preduzeću Luka Kotor.

Na sastanku je bilo riječi i o saradnji u oblasti kulture, turizma, socijalne politike i na projektima obnovljivih izvora energije i inovativnog turističkog portal.

Predsjednik Zajednice Italijana Aleksandar Dender je kazao da je ta nevladina organizacija (NVO) u posljednjih osam godina organizovala više od 150 besplatnih kuseva italijanskog sa 4,5 hiljada učesnika.

Bivši predsjednik Zajednice Italijana Pavo Peruđini je pozvao Opštinu Kotor da prepozna projekte koji dolaze iz Italije.

On je podsjetio na projekte izrade turističkog sajta, subspecijalizacije za turističke vodiče, lift za Dom zdravlja u Tivtu.

Bonus video: