Vlada uzima Meljine Dušku Kneževuću?

Iz Vlade odgovoreno da nije razmatrala to pitanje. U Ministarstvu finansija (potpisnik ugovora) ne odgovaraju planira li se raskid
117 pregleda 34 komentar(a)
Duško Knežević, Foto: Boris Pejović
Duško Knežević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.11.2014. 07:33h

Zahtjev konzorcijuma, koji predvodi Atlas grupa biznismena Duška Kneževića, da se promijeni kupoprodajni ugovor za bolnicu u Meljinama, potpisan 2008. godine, Vlada Mila Đukanovića nije prihvatila.

Umjesto toga, sve je bliže odluci da ga raskine zbog nepoštovanja ugovorenih obaveza, saznaju “Vijesti” u izvršnoj vlasti.

“Vijesti” su tražile Vladinom Biroa za odnose sa javnošću i Ministarstvu finansija, koje je potpisnik ugovora, da zvanično odgovore da li će kupoprodajni ugovor biti raskinut, s obzirom da nije potpisan aneks sa ustupcima, koje je Atlas grupa tražila početkom godine.

Iz Biroa je odgovoreno da Vlada nije razmatrala to pitanje. U Ministarstvu finansija nisu potvrdili prijem mejla poslatog prekjuče, a nije stigao ni odgovor. Iz Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte, na čijem čelu je Đukanović, uputili su na taj Vladin resor, jer je potpisnik ugovora.

Iz kabineta predsjednika Atlas grupe je saopšteno da juče nisu mogli da obezbijede odgovor na pitanje jer je Knežević na putu, o čemu novinara obavijestio u telefonskom razgovoru i njegov vozač, koji je uputio na kabinet.

Umjesto ispunjenja investicionih obaveza, Kneževićeva grupa je tražila aneks ugovora da bi se izmijenile prosječne zarade i odobrilo da se ulaganje računa od dobijanja nove građevinske dozvole.

Kupac se obavezao da će poštovati Kolektivni ugovor do 2017. koji, između ostalog, garantuje prosječnu bruto platu od 850 eura. Aneksom žele da plate usklade sa granskim kolektivnim ugovorom da bi bile niže.

Kupac se obavezao da za sedam godina investira 119,4 miliona eura, a do sada nisu ispunili najavljena godišnja ulaganja.

Prema ugovorenim obavezama, konzorcijum je trebalo u 2008. da investira 11,2 miliona, u 2009, 22,7 miliona, 2010, 18,5 miliona, 2011, 17 miliona, a u 2012. čak 30 miliona eura. Prošle i ove godine investicije treba da iznose po 10 miliona.

Do sada je najviše trebalo biti uloženo u objekat kardiohirurgije, plastične hirurgije i dijagnostike i to 60 miliona, i još po 10 miliona prošle i ove godine. Do sada je trebalo da bude završena adaptacija rehabilitacionog smještaja, rekonstruisan objekat hirurgije i izgrađen objekat otorinolarinologije. U infrastrukturu i instalacije trebalo je biti uloženo pet miliona, u Institut pomorske medicine milion, a u razne adaptacije i uređenja još 3,6 miliona.

"Vijesti" su ljetos provjeravale da li je i ko kontrolisao investicioni plan i druge obaveze kupca kompleksa u Meljinama, ali su se svi u državi proglasili nenadležnim.

Problemi sa bankom u Moskvi, bez udjela u Atlas kapitalu...

Knežević ima sve više problema u poslovanju Atlas grupe.

Centralna banka Ruske Federacije (CBRF) u maju mu je oduzela licencu za rad Atlas banke (ABM) u Moskvi zbog nepoštovanja zakona i procedura te zemlje i sumnje da je sumnjivim transakcijama iznijeto oko devet milijardi rabalja (oko 180 miliona eura).

Arbitražni sud u Moskvi potvrdio je odluku CBRF o oduzimanju licence, a grupacija Kneževića je najavila žalbu i da će da proda banku u Rusiji.

Advokati Kneževića smatraju da je sudska odluka “političke prirode i da je posljedica pridruživanja uvođenju sankcija Crne Gore Rusiji”.

Iz CBRF su to negirali, odgovarajući “Vijestima” da je razlog to što je Atlas sumnjivo poslovao i kršio zakone, te da vlasti na njih nemaju uticaj.

Knežević je ljetos ostao bez udjela od oko 23 odsto u Atlas kapital centru u Podgorici, koji je gradio sa arapskim Kapital investmentom.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, tome je doprinijelo nepoštovanje dogovora iz partnerskog odnosa. Osim kašnjenja u gradnji, Arapi su se žalili da je bez njihovog znanja neadekvatno potrošeno više miliona eura, što su iz Atlas grupe negirali.

Knežević je negirao da je izgubio vlasništvo tvrdeći da je to “samo zlonamjerna interpretacija sporazuma o poravnanju međusobnih odnosa”, da bi nakon toga partneri potvrdili informaciju.

Bonus video: