BUDUĆI ČLAN DRI

Da je stručnjak kojeg svih hoće

Medojević “nema komentar” na pitanja zašto ne dolazi na sjednice i hoće li se pojaviti da glasa za kandidata za člana Senata DRI.
109 pregleda 1 komentar(a)
Skupština, Foto: Boris Pejović
Skupština, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.11.2014. 21:02h

Predsjednik Senata Državne revizorske institucije (DRI) Milan Dabović za “Vijesti” je kazao da  vjeruje da će poslanici vlasti i opozicije u skupštinskom Odboru za ekonomiju, finansije i budžet  postići saglasnost o izboru petog člana Senata koji će biti stručna osoba  sa profesionalnim referencama.    

DRI skoro pet godina radi bez petog člana Senata, a kada će to mjesto biti popunjeno nije poznato jer Odbor za ekonomiju zbog odsustva poslanika ne uspijeva da se izjasni o kandidatu kojeg bi predložio plenumu da izabere.  

“Senat DRI  duži period radi bez petog člana Senata što svakako otežava rad institucije.  Ali, treba imati u vidu da DRI svake godine ispunjava svoje obaveze date godišnjim planom revizije. S ciljem povećanja obima pokrivenosti javne potrošnje revizijom za narednu godinu planiramo da povećamo broj revizija uz postepeno povećanje broja revizorskog kadra“, rekao je Dabović.

Kako je dodao, s obzirom na obim posla koji im   predstoji vjeruje  da će Odbor za ekonomiju uložiti dodatan napor prilikom izbora petog člana Senata, a sve u cilju imenovanja kompetentne osobe  sa profesionalnim referencama.

“Peti član Senata Državne revizorske institucije treba da bude  stručna osoba  sa profesionalnim referencama”. DRI skoro pet godina radi bez petog člana, a Odbor za ekonomiju zbog odsustva poslanika ne uspijeva da se izjasni o kandidatu kojeg bi predložio plenumu", kazao je Dabović.

Predsjednik Odbora   Aleksandar Damjanović  (SNP) kazao je  da su do sada bila četiri nastavka sjednice na kojoj je trebalo da se izjasne o kandidatu, a da će peti biti kada se za to steknu uslovi. 

Lista od deset kandidata za upražnjeno mjesto u DRI je utvrđena početkom oktobra, a u međuvremenu su odustala dva prijavljena. Odbor ima 13 poslanika, od čega sedam iz vladajuće koalicije. Opozicija podržava ekonomistu, bivšeg poslanika Pokreta za promjene  Zariju Pejovića, dok do sada u vlasti nije bilo saglasja o kandidatu. Poslanik SDP-a je bio uzdržan kada se na jednom od ranijih konkursa na Administrativnom odboru izjašnjavalo o Pejoviću. 

Dio članova Odbora gotovo uvijek fali, a dva puta su   poslanici   DPS-a napuštali sjednicu. Sporno je najčešće odsustvo lidera Pokreta za promjene, poslanika Demokratskog fronta  Nebojše Medojevića  koji je od početka godine odustvovao sa više od 37 zasjedanja Odbora bez najave odsustva.

Medojević “nema komentar” na pitanja zašto ne dolazi na sjednice i hoće li se pojaviti da glasa za kandidata za člana Senata DRI.

U Senatu DRI su Dabović,Branislav Radulović, Dragiša Pešić i Nikola Kovačević.

Ima osam kandidata, Pejović blizak opoziciji, Mrdović vlasti

Dabović je naglasio da   DRI ostvaruje kvalitetnu i konstruktivnu saradnju s Odborom za ekonomiju, koja podrazumijeva prisutnost visokog stepena razumijevanja i nepodijeljene podrške svih članova odbora kada je u pitanju rad institucije.

“Zato sam  siguran  da će predstavnici pozicije i opozicije postići zajedničku saglasnost oko izbora petog člana Senata i da će Skupštini predložiti stručno i kompetentno lice kako bi Senat u narednom periodu funkcionisao u punom sastavu”, istakao je Dabović.   

Iz vrhovne revizije su ukazali nedavno da im u Senatu nedostaje  ekonomista. Upražnjeno je mjesto načelnika sektora 3, koji se bavi revizijom državnih fondova. Za člana Senata DRI prijavilo se 10 kandidata, ali su  Branko Bulatović i Predrag Mitrović u međuvremenu odustali od kandidature.  

Poslanici   treba da biraju između Pejovića, koji je blizak opoziciji, Tatjane Rakočević, Mirka Jovovića, Neli Ćuković, Žarka Đurišića, Dušana Mrdovića, Radula Žurića i Zorice Knežević. Doskorašnji ambasador Crne Gore u Makedoniji, pravnik Dušan Mrdović, bio je u DRI prije diplomatije, a jedan član fali upravo dok je bio odsutan. Kadar je DPS-a.

Preporučujemo za Vas