Ivanović: Petnjica ima veliki potencijal za razvoj poljoprivrede

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Ivanović je u Petnjici razgovarao sa predsjednikom opštine i Samirom Agovićem i poljoprivrednim proizvođačima, nakon čega je otvorio vodovod Trpezi-Lazi
4 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: Luka Zeković
Petar Ivanović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 28.11.2014. 18:36h

Razvoj poljoprivredne proizvodnje, edukacija i podrška ruralnom razvoju prioriteti su saradnje lokalne samouprave u Petnjici i Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, ocijenjeno je tokom posjete ministra Petra Ivanovića toj opštini.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Ivanović je u Petnjici razgovarao sa predsjednikom opštine i Samirom Agovićem i poljoprivrednim proizvođačima, nakon čega je otvorio vodovod Trpezi-Lazi.

Agović je kazao da je zadovoljan dosadašnjom saradnjom sa Ministarstvom, i da očekuje intenzivniranje podrške tog resora najmanjoj opštini na sjeveru, u kojoj se radna mjesta mogu otvoriti uglavnom u oblasti poljoprivrede.

„Mi smo izrazito ruralno područje, ali imamo velike potencijale za razvoj poljoprivrede i stanovnike koji su veoma zainteresovani da se bave tom djelatnošću. Potreban im je podsticaj da se uključe aktivnije u mjere i projekte podrške“, ocijenio je Agović.

Na sastanku su predstavnici lokalne samouprave istakli potrebu da država pomogne u daljem unaprjeđenju putne i vodovodne infrastrukture, nabavci mehanizacije, ali i zainteresovanost poljoprivrednika koji izdižu na katune za solarne panele.

„Potencirane su dobre mogućnosti za razvoj stočarstva, organske proizvodnje,voćarstva, ali i potreba da Ministarstvo pomogne kako bi se pronašla povoljna kreditna sredstva, posebno za mlade i žene, kao i potreba aktivnijeg uključenja Investiciono razvojnog fonda u finansiranje poljoprivrede“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je poljoprivredne proizvođače iz Petnjice, njih oko 60, sa kojima je Ivanović razgovarao, najviše interesovala mogućnost dobijanja povoljnih kredita, ali i poboljšanja ruralne infrastrukture, kao i mogućnosti da ostvare sigurniji plasman svojih proizvoda.

Ivanović je kazao da je cilj posjete Petnjici da se sagledaju ideje i način razmišjanja poljoprivrednika.

„Identifikovali smo i probleme, jer je to je sastavni dio našeg posla, a bitno je identifikujemo ko je u sistemu odgovoran za koji dio posla. Izašli smo sa mnogo većim stepenom međusobnog razumijevanja i mnogo većom vjerom da radeći zajedno možemo da postignemo više. Moja poruka i u Petnjici je bila da radimo još više“, naveo je Ivanović.

On je danas, sa pomoćnikom za vodoprivredu Velizarom Vojinovićem i predstavnicima Opštine i Režijskog odbora mještana, svečano pustio u rad reknstruisani vodovod Trpezi-Lazi, čime će se, kako je saopšteno, riješiti pitanje kvalitetnog snabdijevanja 150 domaćinstava u tri mjesne zajednice.

Bonus video: