Aerodromi CG donirali više od 850.000 eura, pomagali i političare

Na spisku kompanija koje su sponzorisali Aerodromi Crne Gore nalaze se sportski klubovi, Nacionalna turistička organizacija, koju navode kao strateškog partnera, ali i Savez penzionera, kulturne institucije i Privredna komora
0 komentar(a)
aerodrom, Podgorica, Foto: Arhiva Vijesti
aerodrom, Podgorica, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 28.11.2014. 14:09h

Aerodromi Crne Gore su u posljednje dvije godine za donacije i sponzorstva kompanijama i pojedincima isplatili 863 hiljade eura, saopšteno je iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

“Podaci pokazuju da su Aerodromi prošle godine isplatili 415 hiljada eura, od toga su preko 353 hiljade dali za sponzorstva, 55 hiljada za donacije, a sedam hiljada kao pomoć pojedincima van firme”, navodi se u saopštenju.

Aerodromi su, za deset mjeseci ove godine, iz budžeta isplatili 448 hiljada eura. Od toga su 414 hiljada bila sponzorstva, 27 hiljada donacije, a oko šest hiljada eura pomoć pojedincima.

Na spisku kompanija koje su sponzorisali Aerodromi Crne Gore nalaze se sportski klubovi, Nacionalna turistička organizacija, koju navode kao strateškog partnera, ali i Savez penzionera, kulturne institucije i Privredna komora (PKCG).

“Aerodromi su posljednje dvije godine donirali novac nevladinim i sportskim organizacijama, obrazovnim institucijama, poplavljenim područjima. Novčano su pomagali i 50 pojedinaca koji nijesu zaposleni u tom preduzeću, a među njima su i zaposleni u medijima i političari”, navodi se u saopštenju.

Iz CDT-a su kazali da Aerodromi nijesu odgovorili na pitanje na osnovu kojih kriterijuma isplaćuju novac, da li postoje procedure i ko donosi odluku o tome.

Portal CDT-a je tokom oktobra i novembra poslao zahtjeve za slobodan pristup informacijama preduzećima čiji je većinski vlasnik država, Centralnoj banci i regulatornim agencijama.

“Shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama tražili smo iznose donacija i sponzorstava iz prošle i ove godine. Istraživanjem smo obuhvatili oko 20 firmi i institucija, a dobijene podatke ćemo objavljivati narednih mjesec”, rekli su iz CDT-a.

Cilj istraživanja je, kako su objasnili, da se utvrdi da li u državnim preduzećima i institucijama postoje procedure i jasni kriterijumi za dodjeljivanje donacija i sponzorstava, kao i da li se novac iz budžeta namjenski troši.

Bonus video: