RODNA RAVNOPRAVNOST

Kao podrška ženama, Glavni grad formiraće Centar za preduzetništvo

„Osim većeg prisustva žena u lokalnoj i državnoj administraciji u politici treba učiniti sve da što više žena bude u preduzetništvu i da se bave biznisom jer je crnogorska žena sposobna, koja je uvijek služila za primjer svima pa i van Crne Gore“, rekao je Stijepović
1 komentar(a)
žene, biznis, Foto: Shutterstock
žene, biznis, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.11.2014. 13:08h

Uprava Glavnog grada do sredine decembra formiraće Centar za preduzetništvo što će dodatno doprinijeti dostizanju rodne ravnopravnosti, najavio je gradonačelnik Podgorice, Slavoljub Stijepović.

On je to kazao novinarima nakon potpisivanja Memoranduma o saradnji u oblasti rodne ravnopravnosti koji su Glavnim gradom potpisali Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i Misija OEBS-a u Crnoj Gori.

Stijepović je kazao da je Crna Gora kao otvorena i demokratska država obavezna da afirmiše jednakost, a Podgorica, kako je naveo, kao glavni grad mora u tome da daje primjer ostalima.

„Podgorica mora da daje primjer kada je u pitanju rodna ravnopravnost i slobodno izražavanje svih svojstava i opredjeljenja građana“, rekao je Stijepović, poručujući da su u upravi tog grada spremni da odgovore na sve izazove kako bi se ostvarila ravnopravnost svih građana.

Stijepović je rekao je potpisivanje memoranduma dobar znak da će se i dalje tim pitanjima baviti zajedno, najavljujući da će za njegovu realizaciju biti formiran Savjet.

„Osim većeg prisustva žena u lokalnoj i državnoj administraciji u politici treba učiniti sve da što više žena bude u preduzetništvu i da se bave biznisom jer je crnogorska žena sposobna, koja je uvijek služila za primjer svima pa i van Crne Gore“, rekao je Stijepović.

On je najavio da će Glavni grad formirati Centar za preduzetništvo, „u prvoj polovini narednog mjeseca, što će dodatno doprinijeti dostizanju rodne ravnopravnosti“.

To je, kako je rekao, dodatni mehanizam podrške ženama da se oprobaju u biznisu.

On je, kako je naveo, siguran da će na taj način otići nekoliko koraka naprijed i afirmisati ženu kao preduzetnika.

Ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović kazao je u Crnoj Gori neophodno stvaranje pretpostavki da rodna ravnopravnost zaživi u praksi.

Prema njegovim riječima, posljednjih godina se u državi dosta radilo na smanjenju nasilja nad ženama, njihovoj zastupljenosti u institucijama, kao i ekonomskom osnaživanju.

Numanović je ocijenio da je institucionalni i zakonodavni okvir za ravnopravnost i osnaživanje žena stvoren.

On je podsjetio da je zastupljenost žena u svim opštinama povećana, a u podgoričkom lokalnom parlamentu, kako je naveo, taj procenat je najveći i iznosi preko 32 odsto.

„Na nama je da osnažimo žene, a kroz to i društvo“, objasnio je Numanović.

Šefica Misije OEBS u Crnoj Gori, Janina Hrebečkova, kazala je da poštovanje principa ravnopravnosti doprinosi cjelokupnoj bezbijednosti društva.

„Ravnopravnost nije samo fraza, to nisu procenti i kvote. Ostvarivanje ravnopravnosti rodova svako društvo čini bogatijim“, rekla je ona.

Hrebečkova je poručila da je nasilje nad ženama teško kršenje ljudskih prava, koje, kako je navela, ne smije biti tolerisano.

Predsjednik Skupštine Glavnog grada, Đorđe Suhih, kazao je da je Podgorica uvijek bila otvorena za sve vrste demokratskih iskoraka i naprednih ideja.

Prema njegovim riječima, žena u Crnoj Gori može da bude aktivna učesnica u donošenju političkih odluka, ne samo u Podgorici, nego i drugim gradovima, odnosno čitavoj Crnoj Gori.

On je podsjetio da procenat žena u podgoričkom lokalnom parlamentu nikada nije bio veći, objašnjavajući da taj proicenat u buduće može samo rasti.

Preporučujemo za Vas