Vuksanović: Dug Opštine Kolašin preko 10 miliona eura

“Građani treba da znaju da je račun budžeta Opštine u neprekidnoj blokadi već četiri i po godine, i da blokada iznosi 1,09 eura,” rekla je ona
95 pregleda 6 komentar(a)
Željka Vuksanović, Foto: Dragana Šćepanović
Željka Vuksanović, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 28.11.2014. 12:20h

Ukupni dug Opštine Kolašin, sa javnom ustanovom i preduzećima čiji je ona osnivač, iznosi oko 9,2 milona eura. To je na konferenciji za novinare danas kazala predsjednica Opštine Željka Vuksanović.

Prema njenim riječima, ako se računaju i rate kredita koje, iako su dospjele, još nisu izmirene, kao i sredstvima za izvršenja nakon okončanja sudskih postupaka koji vode protiv lokalne uprave, Opština duguje preko 10 miliona eura.

“Građani treba da znaju da je račun budžeta Opštine u neprekidnoj blokadi već četiri i po godine, i da blokada iznosi 1,09 miliona eura. Dakle počevši od 2010. godine, Opština je funkcionisala van sistema ili preciznije izvan zakona. Sopstveni godišnji prihodi naše opštine iznose oko 1,5 miliona eura. Uporedjenjem iznosa sopstvenih prihoda sa dugom dolazimo do porazne činjenice da je opština Kolašin dužna 7 godišnjih sopstvenih prihoda,” rekla je ona.

Vuksanović je saopštila da će nova vlast poslovanje Opštine obavljati samo preko glavnog računa trezora, te da se, kako je kazala, sa tzv. “namjenskih računa” neće niti jedan cent potrošiti za redovno poslovanje. Kako bi se funkcionisanje Opštine vratilo u zakonite tokove, potrebno je, naglašava predsjednica, prvo deblokirati račun, za šta je zatražena i pomoć ministarstva finansija.

“Od Ministarstvom finansija dobilili smo, za sada deklarativnu, ali ja sam ubijeđena da ćemo imati i suštinsku pomoć da opštinu Kolašin vratimo u okvire zakona. Zauzvrat, od nas se očekuje da značajno racionalizujemo lokalnu upravu i ukupnu javnu potrošnju smanjimo do nivoa samoodrživosti”.

Prema riječima Vuksanović, od 1.288 zaposlenih Kolašinca, čak 224 ih radi u lokalnoj upravi i preduzećima i ustanovama, čiji je osnivač Opština. Cilj nove vlasti, kazala je ona je da “za godinu bude bar 50 ljudi manje u lokalnoj upravi, a da ih barem toliko više radi u privredi”.

“Godinama je lokalna uprava funkcionisala nepoštujući zakone i rasipnički se odnoseći prema novcu poreskih obveznika , godinama se uplaćuju samo neto zarade, bez obaveznih doprinosa za penzijsko i zdravstveno osiguranje, što je takođe suprotno zakonu. U istom periodu kada nijesu uplaćivani doprinosi na zarade zaposlenih trošene su stotine hiljada eura za reprezentaciju (što se u našem slučaju dominantno odnosi na ručkove po kolašinskim restoranima) lokalnih funkcionera, stotine hiljada eura za gorivo, kupovinu novih vozila i slično...," podsjetila je Vuksanović.

Kako je kazala u ponedjeljak će na sjednici lokalnog parlamenta biti imenovani potpredsjednik Opštine , glavni administrator I sekretar za finasije, dok će konkursi za izbor ostalih funkcionera biti uskoro raspisani.

Vuksanović je najavila da će uskoro u lokalnoj upravi biti osposobljen I formiran tim za pisanje projekata za IPA fondove.

Predsjednica Opštine Kolašin je na pitanje novinara kazala da će sve do prestanka blokade opštinskog računa na službena putovanja ići o svom trošku.

Bonus video: