Ivanovićevi tajni poslovi sa bivšom firmom

Ivanović 2006. i 2007. bio osnivač/vlasnik i ovlašćeni zastupnik CEED-a. Sadašnji zastupnik Andrijana Drobnjak tada je bila direktor
299 pregleda 16 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: Boris Pejović
Petar Ivanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.11.2014. 16:22h

U izradi sektorskih analiza za Nacrt strategije razvoja poljoprivrede i ruralnih područja 2014-2020 učestvovala je i kompanija CEED Consulting u kojoj je prema registru poreske uprave 2006. i 2007. osnivač i ovlašćeni zastupnik bio sadašnji ministar poljoprivrede Petar Ivanović.

Ministarstvo je 24. avgusta prošle godine objavilo oglas za rad na sektorskim analizama za Strategiju razvoja poljoprivrede 2014 - 2020. Na stranici midas.co.me/tenderi navedeno je da je taj posao kasnije ugovoren sa konzorcijumom kojeg čine Micro projekt Podgorica, Micro projekt Split i CEED consulting.

Iz Ministarstva poljoprivrede su na pitanja “Vijesti” potvrdili da je ovaj konzorcijum uradio šest sektorskih analize u ugovorenom roku ali ne i koliko je državu koštala ta usluga. Umjesto cijene, naveli su da je to koštalo 30 odsto, dva, tri i 100 puta manje od nekih drugih studija i analiza.

Na pitanje da li ministar Ivanović ima vlasništvo ili neke druge poslovne veze sa kompanijom CEED Consulting ili sa njenim vlasnicima, odgovoreno je da ministar Ivanović nema vlasništvo u firmi CEED Consulting.

CEED Consulting je nastala transformacijom bivšeg Centra za preduzetništvo i ekonomski razvoj. Na registru Poreske uprave u dva dokumenta o statusnim promjenama od 13. januara 2006. i 5. septembra 2007. godine se navodi da je Ivanović bio jedini osnivač i ovlašćeni zastupnik u ovoj firmi. I u svojoj biografiji na sajtu Univerziteta Donja Gorica Ivanović je napisao da je “zajedno sa profesorom Veselinom Vukotićem, osnivač Centra za preduzetništvo i ekonomski razvoj (CEED)”.

Sadašnji osnivač/vlasnik sa 100 odsto vlasništva je Vesna Đurović, dok je ovlašćeni zastupnik Andrijana Drobnjak. Drobnjak je bila izvršni direktor firme kada je Ivanović bio upisan kao osnivač/vlasnik.

Na javnoj raspravi o nacrtu strategije prije deset dana ministar Ivanović nije pomenuo angažman ovog konzorcijum već samo da je strategiju uradio mladi tim stručnjaka iz Ministarstva uz pomoć konsultanata iz Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija FAO.

Na pitanje da li se na ovaj oglas javio još neko osim ovog konzorcijuma i na osnovu čega je izabran, odgovoreno je da se javilo 11 kompanija.

“Procedura izbora sprovedena je prema pravilima Svjetske banke. Svjetska banka nije imala prigovor na izbor konzorcijuma. Kriterijum izbora bili su: najmanje 7 godina profesionalnog iskustva u izradi sektorskih studija, najmanje tri urađene sektorske studije u oblasti poljoprivrede, broj eksperata i njihova dostupnost kako bi studije bile urađene na vrijeme”, navedeno je u odgovoru.

Bonus video: