PET GODINA NEMA PETOG ČLANA

Poslanici opet koče izbor za DRI, Medojević ne dolazi

“Nemam komentar”, odgovorio je Medojević na pitanja zašto ne dolazi na sjednice i hoće li se pojaviti da glasa za člana DRI
125 pregleda 5 komentar(a)
Zarija Pejović, Nebojša Medojević, Foto: Boris Pejović
Zarija Pejović, Nebojša Medojević, Foto: Boris Pejović
16.02.2019. 20:59h

Državna revizorska institucija (DRI) skoro pet godina radi bez petog člana Senata, a kada će to mjesto biti popunjeno nije poznato jer skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet zbog odsustva poslanika ne uspijeva da se izjasni o kandidatu kojeg bi predložio plenumu da izabere.

Predsjednik Odbora Aleksandar Damjanović (SNP) za “Vijesti” je kazao da su do sada bila četiri nastavka sjednice na kojoj je trebalo da se izjasne o kandidatu, a da će peti biti kada se za to steknu uslovi.

“Sjednice su javne. Lako je vidjeti ko je prisutan od poslanika, ko nije i ko najavljuje odsustvo”, kazao je Damjanović.

Lista od deset kandidata za upražnjeno mjesto u DRI je utvrđena početkom oktobra, a u međuvremenu su odustala dva prijavljena. Odbor ima 13 poslanika, od čega sedam iz vladajuće koalicije. Opozicija podržava ekonomistu, bivšeg poslanika Pokreta za promjene Zariju Pejovića, dok do sada u vlasti nije bilo saglasja o kandidatu. Poslanik SDP-a je bio uzdržan kada se na jednom od ranijih konkursa na Administrativnom odboru izjašnjavalo o Pejoviću. Dio članova Odbora gotovo uvijek fali, a dva puta su  poslanici  DPS-a napuštali sjednicu. Sporno je najčešće odsustvo lidera Pokreta za promjene, poslanika Demokratskog fronta Nebojše Medojevića koji je od početka godine odustvovao sa više od 37 zasjedanja Odbora bez najave odsustva. Medojević juče nije želio da odgovori na pitanja “Vijesti” zašto ne dolazi na sjednice i hoće li se pojaviti da glasa za kandidata za člana Senata DRI.

“Nemam komentar”, odgovorio je Medojević.

Za člana Senata DRI prijavilo se 10 kandidata, ali su Branko Bulatović i Predrag Mitrović u međuvremenu odustali od kandidature.  Poslanici  treba da biraju između Zarije Pejovića, Tatjane Rakočević, Mirka Jovovića, Neli Ćuković, Žarka Đurišića, Dušana Mrdovića, Radula Žurića i Zorice Knežević. Doskorašnji ambasador Crne Gore u Makedoniji, pravnik Dušan Mrdović, bio je u DRI prije diplomatije a jedan član fali upravo dok je bio odsutan. Kadar je DPS-a. Procedura za izbor članova Senata je, prema novom Zakonu o DRI, premještena iz Administrativnog u Odbor za ekonomiju. Administrativni odbor je dva puta bezuspješno objavljivao konkurs. Nije izabran član Senata jer se u vlasti nisu dogovorili o kandidatu. U Senatu DRI su sada Milan Dabović, Branislav Radulović, Dragiša Pešić i Nikola Kovačević.

Ekonomista  - da se bavi fondovima

Iz vrhovne revizije su ukazali nedavno da im u Senatu nedostaje  ekonomista .

Upražnjeno je mjesto načelnika sektora 3, koji se bavi revizijom državnih fondova.

“Vijesti” očekuju odgovor od DRI na pitanja koliko im to što nemaju petog člana otežava rad, da li bi popunjavanjem tog mjesta povećali obim revizija i kako komentarišu to što Skupština ne uspijeva da izabere petog senatora godinama.