Sindikati zajedno na protestu 6. decembra

"Sada kada je budžetski deficit sveden na 0,8 odsto i kada je prvi put došlo do situacije kada bi plate mogle da se povećaju, dešava se nešto drugo, i čini nam se da ćemo biti taoci i da se zarade neće povećati narednih četiri, pet godina", dodao je Pavićević
71 pregleda 6 komentar(a)
Vladimir Pavićević, Foto: Luka Zeković
Vladimir Pavićević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 26.11.2014. 12:43h

Predstavnici Unije slobodnih sindikata i Saveza sindikata Crne Gore pozvali su zaposlene u javnom sektoru da u što većem broju dođu na protest 6. decembra ispred Skupštine, kako bi poslanicima poručili da ne treba da usvoje Predlog zakona o budžetu, kojim se ne predviđa povećanje plata.

Predsjendik sindikata zdravstva pri Uniji sindikata, Vladimir Pavićević, kazao je da budžet za narednu godinu mora da predvidi novac za povećanje plata zaposlenim u javnom sektoru, i podsjetio da im prethodnih šest godina zarade nijesu povećavane.

"Imamo ekonomske snage da najavljujemo velike ekonomske projekte, koji na kraju i ne moraju biti sporni, ali država ne smije sebi dozvoliti da potpuno zaborvai na zaposlene koji predstavljaju stub društva", kazao je on.

Govoreći o mogućnosti da se novac za povećanje zarada može naći u unutrašnjim rezervama, Pavićević je rekao da Vlada i lokalne samouprave postavljaju direktore i rukovodioce koji su dužni da racionalno torše budžet. "Mi ih pozivamo da oni izračinaju i kažu kolike su te unutrašnje uštede, i da nam kažu koliko povećanje zarada može biti po tom pitanju".

"Sarađivali smo prethodne tri godine u procesu suzbijanja sive ekonomije, i bilo je puno benefita od toga, stotine miliona eura je ušteđeno,ali zaposleni u javnom sektoru nijesu imali koristi od toga", rekao je on.

Pavićević je podsjetio da je polovina ušteda trebalo da se usmjeri na poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih, navodeći da se to nije desilo.

"Sada kada je budžetski deficit sveden na 0,8 odsto i kada je prvi put došlo do situacije kada bi plate mogle da se povećaju, dešava se nešto drugo, i čini nam se da ćemo biti taoci i da se zarade neće povećati narednih četiri, pet godina", dodao je on.

Pavićević je kazao da je oko 50 hiljada zaposlenih trenutno radi u javnom sektoru, i da je protest prijeko potreban Crnoj Gori da bi se napravio pritisak na Vladu i parlament.

Predstavnik sindikata prosvjete Slobodan Savović kazao je da su budžetske rezerve "nedostatne" i da se na taj način ne bi popravio položaj prosvjetnih radnika.

Slobodan Savović

"Apeluje na društvo da se zapita, kako to da su nezadovoljni oni koji društvo obrazuju, liječe i brane. Kako to da nema sluha za naš položaj. Bilo bi vulgarno i banalno svesti ovu priču samo na povećanje zarada, treba insistirati na ukupnom poboljšaju položaja radnika zaposlenih u javnom sektoru", rekao je on.

Savović je kazao da Vlada ne zastupa na jednak način interese svih, i poručio da novca u Crnoj Gori ima, ali da je "u nečijim drugim džepovima".

"Želimo da protestom natjeramo naše narodne predstavnike i Vladu da počnu da vode odgovornu politiku, koja je proklamovana u Ustavu Crne Gore, socijalne države. Do sada nije bilo ni 's' od socijalne države, zastupaju se interesi drugih slojeva duštva, a vrijeme je da se pokaže na protestu da je dosta toga", kazao je on.

Predsjednik sindikata uprave i pravosuđa pri Savezu sindikata, Duško Zarubica, kazao je da su sindikati zajedno, bez obzira kojoj centrali pripadaju, poveli zajedničku akciju za poboljšanje ekonomsko-socijalnog položaja zaposlenih u javnom sektoru.

Zarubica je naveo da se u medijima pojavila dezinformacija da Savez sindikatima neće učestvovati u protestu.

"Radi tačne informisanosti, Glavni odbor Saveza sindikata, koji predstavlja 96 odsto članstva u Savezu, donio je jednoglasnu odluku da Savez sindikata učestvuje u ovoj akciji", rekao je on.

Prema riječima Zarubice, manjinska neformalna grupa u Savezu sindikatima bavi se ličnim interesima i obmanjivanjem javnosti, a ne zaštitom prava zapsolenih.

On je ukazao da će to biti jedna od prvih zajedničkih akcija dvije sindikalne centrale, navodeći da to daje uvjerenje da će biti pokazani snaga i jedinstvo i da će protest uspjeti.

Predsjedik sindikata vojske i odbrane Nenad Čobeljić rekao je da će sndikalci biti dovoljno jaki da pokažu da su im zahtjevi jasni i da od njih neće odustati.

Nenad Čobeljić

"Siguran sam da ćemo pokazati Vladi i parlamentarcima da je situacija krajnje ozbiljna i da se moraju zapitati dokle će ovo trajati i očekujemo njihovu reakciju da se ovakvo stanje prekine. Hoćemo u Evropu ali kao zdrava i demokratska država, a ne kao siromašna i bolesna", naveo je on.

Predsjednik sindikata stambeno-komunalne privrede, pri Savezu sindikata, Branislav Plamenac, rekao je da komunalnoj djelatnosti nije posvećena dovoljna pažnja i da su to radnici sa najmanjim primanjim.

On je kazao da njihove aktivnosti dijelom finansiraju lokalne samouprave, i da je osnovni problem neplaćanje poreza i doprinosa na zarade.«Imamo zakone, ali se ne primjenuju, a na taj način bi se zaposleni ali i država zaštitili«.

Predstavnik sindikata Univerziteta Crne Gore Vukašin Zogović, kazao je da zaposleni očekuju da Skupština neće usvojiti Predlog zakona o budžetu, jer to, pojasnio je on, predviđa da fond zarada bude manji dva odsto, odnosno sedam i po miliona eura.

Vukašin Zogović

"Predlogom je predviđeno da je poželjno da se zarade na ovom nivou zadrže do kraja 2016.godine. Mi se moramo oglasiti jer će se zarade zamrznuti za naredne dvije godine, a i u prethodnih sedam godina zarade su bile na istom nivou što je ogroman period bez poćenja plata", rekao je on.

Upitani kakava će biti reakcija sindikalaca ukoliko Skupština usvoji budžet, Pavićević je rekao da će se svakodnevno pratiti razvoj situacije. »Ukoliko ne bude odgovarajućih koraka sa druge strane, mi ćemo planirati dalje aktivnosti i o tome vas obavijestiti".

Upitan da li je ranije bilo prilika da predstavnici sindikata zdravstva sazovu konferenciju i obavijeste javnost u kavim uslovima rade, kako bi se preduprijedile situacije slične onoj koja se desila bjelopoljskoj bolnici, Pavićević je rekao da je u pitanju osjetljiva tema i da je neophodno da svi rade svoj osao.

"Sve službe i inspekcije tokom cijele godine moraju da obilaze zdravstvene ustanove da bi se preduprijedile slične situacije", kazao je on.

Bonus video: