Bošković: Prioritet borba protiv sive ekonomije

„Borba protiv sive ekonomije je naš sljedeći prioritet i tome ćemo biti posvećeni ubuduće, a nadamo se iskrenoj i nesebičnoj podršci poslodavaca i zaposlenih”, kazao je Bošković
7 komentar(a)
Predrag Bošković, Foto: Boris Pejović
Predrag Bošković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.11.2014. 14:42h

Socijalni dijalog u Crnoj Gori biće u narednom periodu usmjeren na borbu portiv sive ekonomije i neformalnog zapošljavanja, kako bi se obezbijedila kvalitetnija zaštita radnika i profitabilno poslovanje poslodavaca, saopštio je ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković.

„Borba protiv sive ekonomije je naš sljedeći prioritet i tome ćemo biti posvećeni ubuduće, a nadamo se iskrenoj i nesebičnoj podršci poslodavaca i zaposlenih”, kazao je Bošković u Sofiji na regionalnom okruglom stolu o socijalnom dijalogu u jugoistočnoj Evropi.

On je naveo da tripartitno partnerstvo poslodavaca, zaposlenih i Vlade ima za cilj da odnose na tržištu rada izdigne na što kvalitetniji nivo, kao i da je donošenje legislative rezultat dobro uspostavljenog socijalnog dijaloga.

„Zato sada treba usmjeriti socijalni dijalog na borbu protiv sive ekonomije na tržištu rada. Na taj način čemo postići da poslodavci ostvaruju profit, a radnici budu još kvalitetnije zaštićeni”, rekao je Bošković.

On smatra da interesi poslodavaca i zaposlenih nijesu različiti, jer niko ne želi da vodi politiku u oblasti radnih odnosa i tržišta rada koja je za jedne dobra, a za druge loša.

Bošković je saopštio da je učešće socijalnih partnera u donošenju odluka o suštinskim pitanjima u oblasti radnog zakonodavstva, tržišta rada i unaprijeđenja poslovnog ambijenta u Crnoj Gori rezultat dobro uspostavljenog socijalnog dijaloga.

On je dodao da je Crna Gora prepoznata kao lider u regionu u oblastima socijalnog dijaloga i unaprijeđenja radnih odnosa.

„Zajedno sa socijalnim partnerima donosimo propise u cilju stvaranja ekonomskog ambijenta koji će biti najpovoljniji za biznis, s jedne strane i zaštitu prava radnika s druge“, naveo je Bošković.

On je učesnike skupa upoznao sa aktivnostima koje Ministarstvo rada i socijalnog staranja sprovodi u oblasti radnog zakonodavsta i saopštio da je Crna Gora, kao članica Međunarodne organizacije rada (MOR), u reformi radnog zakonodavstva prihvatila smjernice te organizacije, posebno na planu tripartizma i socijalnog dijaloga u cilju promovisanja socijalne ravnopravnosti i ekonomske efikasnosti.

Predstavnici zemalja učesnica su na okruglom stolu u Sofiji razgovarali o radnom zakonodavstvu, socijalnom dijalogu i partnerstvu, saradnji među socijalnim partnerima i ekonomsko-socijalnim savjetima zemalja jugoistočne Evrope.

Bonus video: