Žugić: U pojedinim lokalnim samoupravama postoje elementi nedomaćinskog ponašanja

Takođe su, u značajnom broju opština, prisutni problemi viška zaposlenosti i nerealnog sistema zarada
6 komentar(a)
Radoje Žugić, Foto: Vlada CG
Radoje Žugić, Foto: Vlada CG
Ažurirano: 24.11.2014. 18:20h

Ministarstvo finansija formiraće radni tim, sačinjen od predstavnika tog resora, Zajednice opština i lokalnih samouprava, koji će biti zadužen da za svaku opštinu ponaosob elaborira stanje po osnovu dugova, u cilju njihovog reprogramiranja.

Danas je održan sastanak ministra finansija Radoja Žugića sa gradonačelnikom Glavnog grada i predsjednicima opština, u cilju razmatranja mjera za uspostavljanje fiskalne održivosti lokalnih samouprava.

"U uvodnom izlaganju, ministar Žugić je naglasio da su nerealno budžetsko planiranje, sa jedne, i neusklađenost potrošnje u odnosu na realne poreske kapacitete privrede i stanovništva, sa druge strane, uzrokovali brojne probleme koji karakterišu sistem javnih finansija na lokalnom nivou", saopšteno je iz Ministarstva.

Kako se navodi, najizraženiji je problem značajne akumulacije neizmirenih obaveza pojedinih opština prema državi, bankama i dobavljačima.

Takođe su, u značajnom broju opština, prisutni problemi viška zaposlenosti i nerealnog sistema zarada.

Ističući da postoje i opštine koje, poslujući u istom zakonodavnom okviru, funkcionišu bez finansijskih problema, Žugić je ocijenio da, u pojedinim lokalnim samoupravama, postoje elementi nedomaćinskog ponašanja i da je krajnje vrijeme da se iskorijene.

Predstavnici lokalnih samouprava predstavili su aktuelnu finansijsku situaciju u opštinama, probleme sa kojima se suočavaju i određene mjere koje su preduzete ili se preduzimaju u pravcu njihovog saniranja.

Formiraće se radni tim

Na sastanku je ocijenjeno da je aktuelno stanje neodrživo i da urušava ukupan fiskalni sistem, kao i da je neophodno definisati i preduzeti mjere u pravcu hitnog saniranja evidentiranih problema, pa je predloženo usvajanje zaključaka.

"Zadužuje se Ministarstvo finansija da formira radni tim, sačinjen od predstavnika ministarstva, Zajednice opština i lokalnih samouprava, koji će biti zadužen da, za svaku opštinu ponaosob, elaborira stanje po osnovu dugova, u cilju njihovog reprogramiranja, i definiše krirerijume za reprogram, u skladu sa objektivnim okolnostima, odnosno ekonomskom snagom pojedinačnih opština", navodi se u zaključcima.

Dodaje se da će taj radni tim imati zadatak i da definiše i uputi Vladi na razmatranje prijedlog da se jedan dio dugova opština konvertuje kroz funkcionalnu imovinu, što bi, u određenoj mjeri, rasteretilo javne finansije lokalnih samouprava.

"Zadužuju se opštine da prijave sve poreske obaveze, zaključno sa 31.12.2014. godine. Zadužuje se Poreska uprava da, od 1. januara, primjenjuje zakonske mjere prema svim opštinama i javnim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač opština, a koji vrše isplatu zarada u neto iznosu, bez obračunatih poreza i doprinosa", kaže se u zaključcima.

Bar i Plav da usaglase raspodjelu sredstava Egalizacionog fonda sa Gusinjem i Petnjicom

Zadužene su opštine Berane i Plav da, sa predstavnicima Ministarstva finansija, usaglase raspodjelu sredstava Egalizacionog fonda sa novoformiranim opštinama – Gusinjem i Petnjicom.

"Zadužuje se Ministarstvo finansija i Poreska uprava da iskontrolišu realizaciju zaključka Vlade u pojedinačnim opštinama, a po kome je bilo definisano da 50 odsto prihoda od prodaje imovine bude usmjereno za plaćanje dugova prema državnom budžetu", kaže se u zaključcima.

Žuguć je naveo spremnost ministarstva i Vlade da budu partneri svim opštinama koje pokažu spremnost da daju doprinos rješavanju aktuelnih problema i uspostavljanju fiskalne održivosti.

Sastanku su prisustvovali i predsjednik Zajednice opština Refik Bojadžić i direktor Poreske uprave Milan Lakićević.

Bonus video: