Đukanović: Neophodna puna posvećenost EU oporavku regiona

On je, učestvujući na panelu u okviru glavne sesije Bečkog ekonomskog foruma pod nazivom Ekonomija je motor - vizije i odgovornosti u vremenu promjena, rekao da budućnost zemalja zapadnog Balkana u dobroj mjeri zavisi od odgovornosti EU u sprovođenju politika prema regionu
5 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.11.2014. 13:20h

Za oporavak ekonomija regionaneophodna je ozbiljna posvećenost i pomoć EU, kroz kreiranje investicionog okvira i razvoj infrastrukture koja će integrisati zemlje zapadnog Balkana, ocijenio je premijer Milo Đukanović na Bečkom ekonomskom forumu.

On je, učestvujući na panelu u okviru glavne sesije Bečkog ekonomskog foruma pod nazivom Ekonomija je motor - vizije i odgovornosti u vremenu promjena, rekao da budućnost zemalja zapadnog Balkana u dobroj mjeri zavisi od odgovornosti EU u sprovođenju politika prema regionu.

„EU je naš partner sa kojim dijelimo odgovornost za zajedničku budućnost evropskog kontinenta“, kazao je Đukanović u Beču.

Iz Vladinog Biroa za odnose sa javnošću saopšteno je da je Đukanović smatra da je utemeljeno insistiranje na vladavini prava kao ključnom problemu zapadnog Balkana i da se tu ne smiju spuštati kriterijumi.

On je dodao da zaostajanje u tom procesu nije autohtoni proizvod ovog dijela Balkana, već posljedica viševjekovnog ekonomskog zaostajanja.

„Zato je neophodna ozbiljna posvećenost i pomoć EU, koja to treba da prepozna i da, uz podršku međunarodnih finansijskih institucija, kreira investicioni okvir za punu integraciju našeg regiona”, ocijenio je Đukanović.

On je kazao i da je Crna Gora, od najmanje razvijene republike na prostoru bivše Jugoslavije, postala država predvodnica integracionog procesa na neintegrisanom dijelu zapadnog Balkana, čija ekonomija bilježi najbolje pokazatelje.

„Takvom razvoju doprinijela je konzistentnost u realizaciji ekonomskih reformi, naročito u oblasti unaprijeđenja poslovnog ambijenta, što je potvrđeno i kroz napredovanje na listi Svjetske banke (SB), Frejzer Instituta i Globalne konkurentnosti Svjetskog ekonomskog foruma“, precizirao je Đukanović.

On smatra da je za Crnu Goru i region ključno prevladavanje decenijskog zaostajanja i dostizanje višeg ekonomskog rasta, za što postoje resursi i početna vještina, kao i znanje neophodno za sustizanje razvijenog dijela Evrope.

„Posvećenost izazovima vladavine prava, povećanju bruto domaćeg proizvoda (BDP) i jačanju preduzetničke kulture, ostaju naši prioriteti. Moramo što prije reformisati neodržive penzione sisteme, politiku obrazovanja dovesti u jasni dosluh sa tržištem rada i kroz reformu podići nivo zdravstvene politike, unaprijediti poslovni ambijent i povećati konkurentnost u odnosu na ekonomiju Evrope”, zaključio je Đukanović.

On je na panelu učestvovao na poziv predsjednika i generalnog sekretara Bečkog ekonomskog foruma, Erharda Buseka i Elene Kirceve.

Đukanović će, na poziv Karl Renner Instituta, na Bečkoj diplomatskoj akademiji održati predavanje na temu Crna Gora na putu ka Evropskoj uniji i odgovarati na pitanja učesnika.

Bonus video: