Arapi ulažu 13,5 miliona u Atlas Capital Centar

Investiciju će sprovesti Qannas Invesments, registrovana na Kajmanskim ostrvima, a iza koje stoji Abu Dhabi Capital Management (ADCM), investitor u Atlas Capital Centru (ACC)
302 pregleda 0 komentar(a)
Atlas centar, Foto: Luka Zeković
Atlas centar, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 23.11.2014. 21:12h

Arapski investitori uložiće 11 miliona eura u gradnju hotela u podgoričkom Atlas Capital Centru, gdje će uskoro otvoriti i prvi Hard Rock Cafe u ovom dijelu Evrope, u koji će investirati oko 2,5 miliona eura.

Investiciju će sprovesti Qannas Invesments, registrovana na Kajmanskim ostrvima, a iza koje stoji Abu Dhabi Capital Management (ADCM), investitor u Atlas Capital Centru (ACC).

U saopštenju Qannasa objavljenom na sajtu Londonske berze, ne preciziraju pod kojim brendom će hotel poslovati, ali navode da su već sklopili ugovor sa kompanijom Hard Rock International da u Podgorici otvore prvi kafe globalno poznatog brenda te da će to biti prvi od tri objekta koje će otvoriti u regionu istočne Evrope. Ne navode koji će gradovi regiona, osim Podgorice, dobiti svoje Hard Rock cafe.

"Zadovoljstvo nam je da objavimo da smo ušli u dogovor za vlasničko ulaganje u iznosu od 11 miliona eura za otvaranje hotela u Atlas Capital Centru, jednom od najvećih kombinovanih projekata u istočnoj Evropi. Očekuje se da hotel bude drugi po veličini u gradu“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju za javnost se hvali Crna Gora kao najbrže rastuća turistička destinacija za ulaganje. Ta investiciona kompanija, kako se navodi u njihovom izvještaju o poslovanju u prvoj polovini 2014. objavljenom na sajtu Londonske berze, ranije je, preko povezane firme, kupila dva placa u Crnoj Gori - jedan na Svetom Stefanu, a drugi u zaleđu plaže Lučica u Petrovcu.

ADCM je nedavno saopštio da će njegova povezana firma Abu Dhabi Financial Group (ADFG) u Atlas centru otvoriti predstavništvo za tržište istočne Evrope, sa kadrom koji će biti angažovan na puno radno vrijeme, kao i u njenim sjedištima u Abu Dabiju, Dubaiju i Londonu.

Saopšteno je da će Atlas Capital Centar završiti do kraja 2015. godine te da će iz njega koordinirati sve svoje projekte na tržištu istočne Evrope.

"Novim predstavništvom u Podgorici i iskusnim i ekspertskim timom koji posluje u Crnoj Gori, Srbiji i Makedoniji, pokazujemo svoju posvećenost tom regionu i naše je uvjerenje da tu postoje dobre investicione mogućnosti", poručio je nedavno izvršni direktor ADFG-a Jassim Alseddiqi.

Arapski investitori su u saradnji sa Atlas grupom biznismena Duška Kneževića gradili velelepnu građevinu u poslovnom dijelu Podgorice, ali su ovog ljeta postali potpuni vlasnici tog objekta.

Kneževićeva grupa ostala je bez 23 odsto udjela u ACC-u, jer kako tvrde njegovi doskorašnji partneri iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, nije poštovala rokove izgradnje, a žalili su se i da je bez njihovog znanja neadekvatno potrošeno više miliona eua.

Brzo se snašli bez Duška Kneževića

Izgradnja jedne od najvećih građevina u Podgorici vrijedne 120 miliona eura počela je u avgustu 2008. godine i trebalo je da bude zav r šena početkom 2010.

Probijeno je još nekoliko naknadno određenih rokova za završetak radova, a kao razlozi navođeno je kašnjenje posebnih materijala iz uvoza, traženje odgovarajućeg partnera za hotel i slično.

Sada je cijeli posao u rukama arapskih investitora koji su bez Kneževića brzo pronašli partnera za hotel, ali i doveli renomirani ugostiteljski brend kakav je Hard Rock.

Bonus video: