CDT: CBCG za donacije isplatila 125 hiljada eura

Podaci CDT-a pokazuju da je Centralna banka 2013. godine za "humanitarnu aktivnost" uplatila oko 60 hiljada eura
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.11.2014. 13:51h

Centralna banka Crne Gore (CBCG) u posljednje dvije godine je donirala skoro 125 hiljada eura, objavio je Centar za demokratsku tranziciju (CDT).

Podaci CDT-a pokazuju da je Centralna banka 2013. godine za "humanitarnu aktivnost" uplatila oko 60 hiljada eura.

"Od toga su pravna lica dobila 39 hiljada, a fizička 21 hiljadu eura", navodi se u izvještaju CDT-a koji sprovodi program sa ciljem uspostavljanja odgovorne vlasti koja poštuje principe dobrog upravljanja.

Za devet mjeseci ove godine CBCG je isplatila skoro 64 hiljade, od čega skoro 45 hiljada eura pravnim i 19 hiljada fizičkim licima.

Kada su u pitanju pravna lica, banka je novac donirala crnogorskim medijima, sportskim udruženjima i manifestacijama, kao i lokalnim i nacionalnim udruženjima boraca.

Donaciju je dobilo nekoliko fakulteta Univerziteta Crne Gore, Univerzitet Donja Gorica i podgorička osnovna škola.

Na listi pravnih lica se nalaze i udruženja kulture i kulturne manifestacije, nekoliko nevladinih organizacija i preduzeća. Novac je doniran i poplavljenim područjima.

"Banka je u posljednje dvije godine donirala novac za 107 fizičkih lica, među kojima je bilo i poznatih muzičara, glumaca i penzionisanih novinara", kazali su iz CDT-a.

Portal CDT-a je CBCG pitao na osnovu kojih kriterijuma isplaćuje ovaj novac i da li postoje procedure, kao i ko donosi odluku o tome kome će biti donirana sredstva.

Iz Direkcije za odnose s javnošću CBCG odgovoreno je da se humanitarne aktivnosti predviđaju politikom banke, da se iznosi planiraju finansijskim planom i da se za odobravanje svake pojedinačne pomoći donosi posebna odluka.

CDT je tokom oktobra i novembra poslao zahtjeve za slobodan pristup informacijama preduzećima čiji je većinski vlasnik država, Centralnoj banci i regulatornim agencijama.

"U skladu sa Zakonu o slobodnom pristupu informacijama tražili smo iznose donacija i sponzorstava iz 2013. i prošle godine", kazali su iz CDT-a.

Istraživanjem je obuhvaćeno oko 20 firmi i institucija, a dobijene podaci biće objavljivani u narednih 30 dana.

"Cilj ovog istraživanja je da se utvrdi da li u državnim preduzećima i institucijama postoje procedure i jasni kriterijumi za dodjeljivanje donacija i sponzorstava, kao i da li se novac iz budžeta namjenski troši", objasnili su iz CDT-a.

Bonus video: