Vlada usvojila Program ekonomskih reformi

Program je, kako se navodi, u potpunosti konzistentan sa godišnjim Zakonom o budžetu i srednjoročnim budžetskim okvirom, kao i strateškim razvojnim dokumentima Crne Gore
1034 pregleda 1 komentar(a)
Sa sjednice Vlade, Foto: Vlada Crne Gore
Sa sjednice Vlade, Foto: Vlada Crne Gore

Vlada je danas usvojila Program ekonomskih reformi za Crnu Goru za period do 2021. godine, kojim je definisan strateški razvojni cilj države, odnosno održiv ekonomski rast koji će doprinijeti smanjenju razvojnog jaza u odnosu na evropski prosjek.

Iz Vladine Službe za odnose sa javnošću saopšteno je da Program predstavlja i strateški dokument za srednjoročno makroekonomsko i fiskalno programiranje, koji sadrži i prateću agendu strukturnih reformi važnih za smanjenje ili eliminisanje prepreka za privredni rast i jačanje konkurentnosti.

“Strateški razvojni cilj Crne Gore definisan Programom je održiv i inkluzivan ekonomski rast koji će doprinijeti smanjenju razvojnog jaza u odnosu na prosjek EU i povećanju kvaliteta života građana”, navodi se u saopštenju.

Program je, kako se dodaje, u potpunosti konzistentan sa godišnjim Zakonom o budžetu i srednjoročnim budžetskim okvirom, kao i strateškim razvojnim dokumentima Crne Gore.

Program ekonomskih reformi predstavlja najvažniji dokument u ekonomskom dijalogu sa Evropskom unijom (EU).

Vlada je danas usvojila Agrobudžet za ovu godinu koji iznosi 52,4 miliona eura i veći je 31 odsto od prošlogodišnjeg, koji će biti sjutra predstavljen.

Vlada je donijela Uredbu o Carinskoj tarifi za ovu godinu kojom se utvrđuje visina carinskih stopa za ovu godinu, u skladu sa dinamikom utvrđenom Zakonom o potvrđivanju Protokola o pristupanju Crne Gore sporazumu iz Marakeša o osnivanju Svjetske trgovinske organizacije (STO).

“Osnovne izmjene u Carinskoj tarifi za ovu godinu odnose se na smanjenje carinskih stopa i izmjenu nomenklature. Aneksom jedan Protokola o pristupanju Crne Gore STO za određeni broj proizvoda iz Carinske tarife, većinom se radi o poljoprivrednim proizvodima, utvrđeno je takozvano 'krajnje gornje obavezujuće ograničenje', koje predstavlja carinsku stopu koju Crna Gora mora primjeniti do određenog datuma na uvoz tih proizvoda”, rekli su iz Vlade.

Iz Vlade je saopšteno da je propisano da će se smanjenje carinskih stopa implementirati godišnje u jednakim fazama, počev od dana pristupanja Crne Gore STO-u.

Na sjednici je donijet Program gazdovanja šumama za ovu godinu.

“Ovim dokumentom su definisane mjere za gazdovanje šumama po obimu, vrsti i vremenu izvođenja na godišnjem nivou, kako bi se obezbijedilo održivo gazdovanje i upravljanje ovim resursom”, navodi se u saopštenju.

Ciljevi koji se postižu tim Programom su unaprjeđenje stanja u oblasti upravljanja šumama, realizacija aktivosti na poslovima uređivanja šuma, realizacija obaveza na uzgoju i zaštiti, unaprjeđenje stanja šuma i stvaranja uslova za njihovo održivo korišćenje, unaprjeđenje međunarodne saradnje i obezbjeđenje stručne pomoći i edukacija zaposlenih.

Radi usklađivanja sa evropskim i međunarodnim aktima, Vlada je donijela izmjene i dopune Nacionalnog programa za olakšice u vazdušnom saobraćaju.

Bonus video: